Adres op je CV: wel of niet doen?

Is het nodig om je adres op je cv te vermelden?

Tegenwoordig is het cv kort en bondig. Alleen echt relevante informatie die je gaat helpen om die baan te bemachtigen, wordt nog vermeldt. Dat is uiteraard een goed uitgangspunt, maar het lijkt er tegelijkertijd op dat men hier enigszins in doorschiet. Want hoe zit het met adresgegevens? Hoef je niet langer je adres op je cv te vermelden?

Sommige recruiters vinden het namelijk niet altijd belangrijk om te weten waar iemand woont; alleen je woonplaats zou voldoende zijn. Toch kun je hier niet altijd vanuit gaan. Het is altijd goed om compleet te zijn in de informatie die je verstrekt en dat geldt ook voor je adres. Tijd dus om eens dieper op dit onderwerp in te gaan!

Je adres op je cv: iets van vroeger?

Je zou kunnen zeggen het dat vermelden van je adres op je cv een oude gewoonte is. Vroeger werden sollicitatiebrieven en cv’s nog met de hand geschreven, in een envelop gestopt en verstuurd met de post. Je kunt je wel voorstellen dat het hierbij juist heel belangrijk was dat je adres goed op je cv vermeld stond.

Tegenwoordig schrijft bijna niemand nog sollicitaties met de hand, laat staan dat ze met de post worden verstuurd. Alles gaat via de e-mail,v dus ook het versturen van een motivatiebrief en het bijbehorende cv. Bovendien bieden veel bedrijven en bemiddelingsbureaus je de mogelijkheid om te solliciteren via een online formulier. Dus waarom zou je dan nog je volledige adres vermelden? Die e-mail komt toch wel aan!

5 redenen om je adres wél op je cv te zetten

Een e-mail komt inderdaad wel aan zonder fysiek postadres. Het ontvangen van post is echter niet de reden waarom je anno nu nog je adresgegevens op je cv zou willen vermelden. Dit zijn 5 goede redenen om toch je adres op je cv te zetten:

  • Je laat zien dat je volledig bent in je informatieverstrekking
  • De werkgever of recruiter ziet snel of je in de buurt woont – vooral heel belangrijk als je regelmatig spoedklussen zal moeten uitvoeren en/of men op zoek is naar een kandidaat met binding met de regio
  • De werkgever of recruiter kan de reistijd beoordelen
  • De werkgever of recruiter kan berekenen of ze je een reisvergoeding moeten aanbieden en hoe hoog deze dan is
  • Je gegevens staan meteen in het systeem – zo hoeft niemand hier nog achteraan wanneer je de baan hebt gekregen

1. Juiste en complete informatie

Het spreekt voor je als je volledig bent in de informatie die je deelt. Je kunt je immers wel voorstellen dat een werkgever er niet vrolijker van wordt als je geheimzinnig doet over je precieze adres – ook al is dit niet jouw bedoeling en wilde je slechts ruimte besparen op je cv.

Over ruimte besparen gesproken: normaal gesproken zet je het op 2 regels, maar je kunt je adres ook op 1 regel zetten. Noteer het dan als volgt:

Adres: Wolhaven 212, 6822 KX, Arnhem of Zandstraat 12, 1000, Brussel

2. Woonachtig in de regio

Voor sommige functies is het nodig dat je in de buurt van je werk woont. Vooral wanneer je op invalbasis zal gaan werken of regelmatig spoedklussen toegewezen zal krijgen, vindt een werkgever het belangrijk dat je niet eerst een uur onderweg bent.

In andere gevallen wordt er specifiek om binding met de regio gevraagd, bijvoorbeeld wanneer je als vertegenwoordiger aan de slag gaat of kennis van een bepaald gebied (en de inwoners en de gebruiken aldaar) moet hebben.

3. Beoordeling van de reistijd

Ook als het niet om werk met spoedklussen of binding met de regio gaat, vinden recruiters en werkgevers het prettig om van tevoren al inzicht te hebben in jouw verwachte reistijd. Misschien dat jij het niet erg vindt om twee uur in de auto te zitten, maar je nieuwe werkgever kijkt ook naar de kans dat jij in dit tijdsbestek vertraging oploopt. De kans op files en problemen met het openbaar vervoer neemt uiteraard toe naarmate de reistijd langer is.

4. Het berekenen van een reisvergoeding

Wanneer het in jouw branche normaal is dat er een reisvergoeding wordt aangeboden, zal een werkgever graag willen weten om welk bedrag dit gaat. Door je adres op je cv te vermelden, kan men al kijken naar deze bijkomende kosten voor het bedrijf. Het is immers wel zo prettig dat een goed sollicitatiegesprek niet alsnog eindigt in een afwijzing omdat pas later blijkt dat de reisvergoeding niet binnen het budget past.

5. Laat zien dat je zo aan de slag kunt

Jij bent een enthousiaste medewerker en dat laat je zien door te zorgen dat al je gegevens compleet zijn. Aan jou hoeven ze niet te vragen of je ‘even aan dit kunt denken’ of dat ‘misschien nog kunt regelen’. Welnee, jij gaat proactief van start en hebt dat allemaal allang gedaan.

Door te zorgen dat de werkgever al over de juiste gegevens beschikt, kan er snel een contract worden opgesteld. Daarmee geef je pas echt een positief signaal af!

Hoe zit het met mijn privacy?

Er is steeds meer aandacht voor het delen van privégegevens en het lekken van informatie op internet. Als je veel online solliciteert, kun je je dan ook afvragen hoe veilig het is om persoonlijke informatie, zoals je adres op je cv, via een webformulier te uploaden. Je wilt immers niet dat je cv met je adres enkele tijd later voor iedereen terug te vinden is op het internet.

Gelukkig is het vrijwel altijd compleet veilig om dit te doen. Banensites, recruitmentbureaus en bedrijven hebben allemaal de wettelijke verplichting om vertrouwelijk om te gaan met jouw informatie. Zij willen ook niet dat jouw cv zomaar voor het oprapen ligt, dus zorgen zij voor een goede beveiliging. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je privacy!

Bereid om te verhuizen op je cv

Heb je je droombaan gevonden, maar moet je hiervoor wel naar de andere kant van het land verhuizen? Vermeld dan bij je adres op je cv dat je bereid bent om te verhuizen. Het is belangrijk dat je dit al bij je adresgegevens zet, want degene die jouw cv beoordeelt kijkt hier uiteraard na om te zien of je in de buurt woont. Bijvoorbeeld:

Je woont in Maastricht en solliciteert op een baan in Amsterdam. De werkgever of recruiter kijkt altijd waar een sollicitant woont – woon-werkafstand is immers vaak een belangrijk issue. Staat er niet bij dat je bereid bent om te verhuizen, dan loop je de kans op een afwijzing, zelfs wanneer dit elders op je cv staat. De recruiter of werkgever leest namelijk niet verder, omdat al geoordeeld is dat je op basis van je woonplaats een ongeschikte kandidaat bent. Zet je wel naast je adres dat je wilt verhuizen voor je werk, dan zal je hierop in ieder geval niet worden afgewezen.

Zet je bereidheid om te verhuizen dus als volgt op je cv:

Adres: Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ, Maastricht (bereid om te verhuizen)

Maak je een professioneel cv met de cv generator van CVwizard.com, dan kun je een extra veld toevoegen. Hierin kun je vermelden dat je bereid bent om te verhuizen voor de nieuwe baan. Op die manier ziet men dat jij heel wat over hebt voor je werk en dat de woon-werkafstand voor jou geen probleem zal zijn.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.