Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Wat is jouw doel? Maak je ambities en wensen duidelijk in je cv.

Ambities en wensen op je cv vermelden

Met je cv wil je een recruiter of werkgever inzicht geven in jouw ervaring, je opleidingen en andere vaardigheden en interesses die relevant kunnen zijn voor de job waarnaar je solliciteert. In feite is het dus een soort terugblik op je loopbaan. Maar wist je dat het een heel goed idee kan zijn om in je cv ook eens naar de toekomst te kijken? Dit doe je door je ambities en wensen op je cv te vermelden.


Door ambities en wensen op je cv op te nemen, laat je zien dat je vooruit denkt. En dat is precies waar recruiters en werkgever naar op zoek kunnen zijn!


Aandachtspunten als het om ambities gaat

Bij het maken van je cv is het heel belangrijk om deze precies aan te laten sluiten op de vacaturetekst. Wil je je ambities en wensen vermelden, wees dan altijd kritisch. Dit zijn belangrijke punten om op te letten:


  • Je moet je ambities en wensen op de juiste plek onder de aandacht brengen
  • Jouw toekomstbeeld van je carrière moet passen bij de job waarop je solliciteert
  • Je carrièreplannen moeten op een sprekende manier onder woorden worden gebracht 


Dat klinkt heel logisch, maar het is misschien minder duidelijk hoe je dit dan precies doet. In dit artikel kun je dan ook meer lezen over het juist én aantrekkelijk vermelden van je ambities en wensen op je cv.


Ambities en wensen: wat zijn het eigenlijk?

Allereerst is het uiteraard goed om te weten wat dat – in sollicitatietermen – nou eigenlijk zijn, die ambities en wensen. Deze kennis heb je nodig om goed in te kunnen spelen op de verwachtingen van een recruiter of werkgever.


Je ambities hangen samen met je streven om carrière te maken. De lezer van je curriculum vitae wil graag weten wat jouw doelen zijn wanneer je wordt aangenomen. Ambieer je een bepaalde functie? Hoe wil je jezelf verder ontwikkelen? Dit zijn je ambities.


Belangrijk: je ambities worden alleen als een pluspunt gezien wanneer deze realistisch zijn. Ze moeten dus wel aansluiten bij je opleiding, ervaring en andere kwaliteiten. 


Je wensen sluiten aan op je ambities. Je hebt een bepaald carrièredoel voor ogen (je ambitie) en met je wensen kun je verduidelijken hoe je deze zou willen behalen. 


Bijvoorbeeld:

Het is je ambitie om als steward(ess) door te groeien tot purser. Je staat echter aan het begin van je carrière, dus je kunt aangeven dat je graag veel vlieguren wilt maken om de benodigde ervaring op te doen. Eén van je wensen is om intercontinentaal te vliegen.


Hier vermeld je je ambities en wensen

Belangrijk bij het vermelden van je wensen en ambities op je cv is om dit op de juiste plek te doen. Je wilt immers niet dat een recruiter of werkgever hier overheen leest. Een cv is echter bedoeld om inzicht te geven in je loopbaan tot nu toe, dus daarom kan het lastig zijn om een goede plek te vinden voor je toekomstvisie.


Je toekomstvisie past niet onder één van de drie pijlers van je cv. Het heeft namelijk niets met je personalia, je ervaring of je opleidingen te maken. Kies er daarom voor om een persoonlijk profiel op je cv op te nemen: dit is de aangewezen plek om het ook over je ambities en wensen voor je carrière te hebben.


Leg de link tussen de job en je ambities

Je hebt pas echt iets aan het vermelden van je ambities en wensen als deze ook goed aansluiten op de job waarnaar je solliciteert. Vooral bij jobs met doorgroeimogelijkheden is het vermelden van je carrièreplannen een slimme zet. 


In de meeste gevallen zullen je ambities redelijk passen bij de functieomschrijving. Je hebt immers niet voor niets je zinnen op die job gezet. Solliciteer je echter naar een functie waarbij dit niet van toepassing is – bijvoorbeeld omdat je wel graag aan de slag wilt, maar nog niet je droomjob hebt gevonden – ga dan geen ambities of wensen verzinnen. Op je cv dien je namelijk altijd eerlijk te zijn over wie je bent en wat je kunt. Je mag nooit liegen op je cv! 


Zo vermeld je je wensen en ambities op je cv

Nadat je hebt bepaald welke van je ambities passen bij de functie, is het zaak om deze te laten uitblinken op je cv. Je weet al dat je ze het beste in je persoonlijk profiel kunt vermelden, maar hoe je dit doet, is ook erg belangrijk.


De gouden tip is om geen standaardzinnen te gebruiken. Dus zeg niet dat je ambitieus bent, maar beschrijf wat je ambitie is. Laat de lezer van je cv gerust weten dat het jouw ambitie is om teamleider te worden of vertel over je persoonlijke doel om de omzet van het bedrijf te verdubbelen. Op die manier laat je niet alleen duidelijk merken dat jij nadenkt over je carrière, maar ook dat je gedreven bent. Iedere werkgever of recruiter zal zo’n instelling op waarde weten te schatten.


Tip: Door je ambities en wensen op je cv te vermelden, geef je vaak al antwoord op de populaire vraag van recruiters ‘waar zie jij jezelf over vijf jaar?’. Dit kun je dus als uitgangspunt nemen bij het omschrijven van je ambities en wensen.


Misverstand: ambities alleen in de sollicitatiebrief vermelden

De aanname dat ambities niet op het cv, maar in de sollicitatiebrief vermeld moeten worden, is een veelgemaakte vergissing. Wist je namelijk dat werkgevers en recruiters vaak eerst het curriculum vitae bekijken en daarna – bij interesse – pas de bijbehorende motivatiebrief lezen? Wanneer je je ambities en wensen enkel in je sollicitatiebrief vermeldt, is de kans dus aanwezig dat deze helemaal niet gezien worden. En dat terwijl je hiermee anders wel indruk mee had kunnen maken!


Onderschat dus niet de kracht van het vermelden van ambities en wensen op je cv. Het zou zomaar eens van doorslaggevend belang kunnen zijn bij het selecteren van de meest geschikte kandidaat. Dus heb je een mooie aansluiting in de vacaturetekst gevonden, aarzel dan niet om hier handig gebruik van te maken.

CV schoonmaker

CV voorbeeld schoonmaker

Banen in de schoonmaakbranche zullen er altijd zijn. Mensen willen graag werken in een schoon kantoor, kijken naar een film in een opgeruimde bioscoop of zitten in de schoolbanken in een aangeveegd lo...

Lees verder »
Professioneel cv maken met een cv generator

CV generator

Een leuke nieuwe job bemachtigen is niet altijd makkelijk. Er reageren vaak tientallen kandidaten voor die ene functie en de meeste cv’s zien er hetzelfde uit. Een curriculum vitae opstellen dat direc...

Lees verder »
CV voorbeeld accountant of boekhouder

CV voorbeeld accountant of boekhouder

De digitalisering zorgt er in vele bedrijfstakken voor dat bepaalde taken overbodig worden gemaakt. Ook in de financiële dienstverlening en met name de accountancysector. Ga je als accountant met je t...

Lees verder »