Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Met een basis cv heb je altijd alle relevante informatie bij de hand.

Basis cv opstellen

In een basis cv (of moeder cv) verzamel je alle informatie over je loopbaan. Deze gegevens gebruik je bij iedere sollicitatie om een professioneel cv samen te stellen. Het is dus geen cv dat je meestuurt met een sollicitatie. Als je je basis cv goed bijhoudt, is het heel eenvoudig om snel een professioneel en op maat gemaakt cv samen te stellen voor iedere nieuwe sollicitatie.


Wat is een moeder cv?

Een moeder cv is een curriculum vitae waar werkelijk alle informatie over jou als sollicitant op staat. Denk hierbij aan voor de hand liggende zaken zoals persoonsgegevens, opleidingen en ervaring, maar ook hobby’s, interesses, vaardigheden, nevenactiviteiten en andere kenmerken van jou als persoon. Een moeder cv is dan ook een zeer uitgebreid document. 


Het maken van een dergelijk cv zal dus wel even wat tijd en aandacht vergen, maar je hebt vervolgens wel heel veel profijt van je inspanningen. Het resultaat is immers een cv dat je bij iedere sollicitatie als input kunt gebruiken om een nieuw cv op te stellen. Hiermee maak je iedere keer snel een cv dat precies aansluit op de omschrijving in de jobaanbieding. 


3 goede redenen om een basis cv te maken

Het maken van een basis cv levert je alleen maar voordelen op. Ga maar eens na:


 1. Met een basis cv heb je alle informatie overzichtelijk bij de hand. Je kunt dus niets vergeten bij het maken van een afgestemd cv voor de nieuwe job waarop je solliciteert.
 2. Het hebben van een basis cv betekent ook, dat je veel sneller een cv op maat kunt maken. Je hoeft immers alleen maar de gegevens die relevant zijn te kopiëren en te plakken in het nieuwe cv.
 3. Je kunt een moeder cv actueel houden door ieder kwartaal nieuwe projecten en/of behaalde resultaten toe te voegen. Zo loop je niet de kans dat je deze vergeet of dat je je de details niet meer goed kunt herinneren. En je maakt natuurlijk diepe indruk wanneer je tijdens je sollicitatie dit soort relevante informatie op tafel kunt leggen. Daar houden werkgevers en recruiters van! 


Wat komt er in je moeder cv te staan?

Bij het maken van een basis cv is het belangrijk dat je zo compleet mogelijk bent. Dit levert je een lang cv van meerdere pagina’s op en in de loop der tijd zal het moeder cv nog verder groeien. Je doet immers steeds meer ervaring op en volgt wellicht nog nieuwe cursussen en/of opleidingen. Daarom is het belangrijk dat je het moeder cv regelmatig bijwerkt.


In je basis cv vermeld je de volgende informatie:


 • Al je persoonsgegevens
 • Alle opleidingen die je hebt gevolgd (ook als je geen diploma behaald hebt) – inclusief data, naam van de onderwijsinstelling, eventuele minors, (afstudeer-)onderzoeken, projecten en scripties
 • Alle ervaring die je hebt opgedaan – inclusief data, naam van het bedrijf, taken, verantwoordelijkheden en prestaties
 • Alle (eventuele) stages die je hebt uitgevoerd – inclusief data, naam van het stagebedrijf, taken, verantwoordelijkheden en prestaties
 • Alle (eventuele) cursussen die je hebt gevolgd – inclusief data, eventuele behaalde certificaten of diploma’s en een korte beschrijving van de inhoud
 • Al je hobby’s en interesses
 • Al je nevenactiviteiten
 • Alle talen die je beheerst
 • Al je vaardigheden
 • Al je persoonlijke eigenschappen
 • Alle beschikbare referenties 


Het basis cv in de praktijk

Je zal merken dat een basis cv een fantastisch hulpmiddel is bij het maken van een concreet en professioneel cv. Wanneer je een nieuw cv wilt maken, begin je allereerst met het goed doorlezen van de jobaanbieding. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:


Welke van mijn ervaringen en opleidingen zijn relevant voor de job waarnaar ik solliciteer?


en


Welke gevraagde ervaringen, eigenschappen en vaardigheden komen overeen met punten uit mijn basis cv?


De matchende ervaring, opleidingen en andere relevante informatie gebruik je in het nieuwe cv. Met de juiste opmaak is het een kwestie van kopiëren en plakken en binnen een paar minuten heb jij een professioneel en op maat gemaakt cv klaarliggen. Op die manier helpt het moeder cv je niet alleen om relevante gegevens te kunnen selecteren, maar ben je ook nog eens een stuk sneller klaar dan wanneer je alles steeds weer opnieuw moet bedenken.

Liegen op je cv: niet doen!

Liegen op je cv

Liegen op je cv is geen goed idee. Je presentatie is je grootste troef bij de zoektocht naar een (nieuwe) job. Jouw cv is daarbij je visitekaartje én toegang tot introductie en kennismaking met een to...

Lees verder »
: Je geslacht op je CV vermelden: is dat waardevolle informatie?

Geslacht op je cv vermelden

Je vraagt je wellicht af: waarom zou ik mijn geslacht op mijn cv zetten? Wat is het nut? Is het geen uitnodiging tot discriminatie? Ziet een recruiter of toekomstige werkgever al niet aan mijn naam wi...

Lees verder »
CV in Word opstellen: zo doe je dat.

CV in Word opstellen

Een goed en bruikbaar cv stel je op in Microsoft Word. Een ander tekstverwerkingsprogramma kan natuurlijk ook, maar vrijwel iedereen is bekend met Word en dit pc-programma is door bijna elke computer...

Lees verder »