Burgerlijke staat op je cv vermelden

Burgerlijke staat op je cv vermelden

Onder het hoofdstuk ‘persoonlijke gegevens’ op je cv is ruimte voor verschillende data. Hier vermeld je je naam, adres en contactgegevens. Over andere informatie zijn arbeidsdeskundigen het echter niet altijd eens. Het vermelden van je burgerlijke staat op je cv is hier een goed voorbeeld van. Het is niet verplicht, maar is het verstandig of niet om bij een sollicitatie aan te geven wat je burgerlijke staat is? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat is je burgerlijke staat?

Wanneer er tijdens een sollicitatieproces wordt gesproken over de burgerlijke staat, dan heeft dat vrijwel altijd betrekking tot je relatiestatus. In België bestaat het volgende onderscheid:

 • ongehuwd
 • gehuwd
 • nietigverklaring van het huwelijk
 • putatief huwelijk
 • weduwnaar (weduwe)
 • gescheiden
 • scheiding van tafel en bed en van goederen
 • ontbinding van het huwelijk op een bijzondere wijze
 • partnerschap
 • beëindiging partnerschap
 • onbepaald

Als je op CVwizard.be een cv maakt, kun je indien gewenst zelf een status onder 'burgerlijke staat' invullen. Waarschijnlijk zet je niet snel op je cv dat je bent gescheiden of weduwe bent.

Voor je cv kun je denken aan de volgende opties bij burgerlijke staat:

 • Ongehuwd
 • Samenwonend
 • Gehuwd
 • Gescheiden
 • Weduwnaar/weduwe

Vroeger was de burgerlijke staat belangrijker

Vroeger was het veel gebruikelijker om op je cv een vermelding te maken van je burgerlijke staat. Nog langer geleden was het zelfs min of meer een verplichting: in lang vervlogen tijden was het heel gebruikelijk dat een gehuwde vrouw niet aangenomen werd. En als ze al een job had toen ze in het huwelijksbootje stapte, dan werd ze vaak op staande voet ontslagen. Een getrouwde vrouw hoorde thuis te blijven om voor haar gezin te zorgen, dat was toen nog een algemeen geaccepteerde opvatting.

Gelukkig ligt die tijd inmiddels ver achter ons. Het is voor recruiters en werkgevers dan ook een stuk minder interessant om te weten wat jouw burgerlijke staat precies is. En omdat het vermelden van je burgerlijke staat op je cv niet verplicht is, ben je vrij om te kiezen of je dit wel of niet doet.

De belangrijkste vraag is dan ook: wanneer zet je je burgerlijke staat wel of niet op je cv? Dat is iets wat je per sollicitatie moet beoordelen. Bepaal of het voordelen kan opleveren om je burgerlijke staat op te nemen. Zie je meer nadelen? Dan laat je het uiteraard weg.

Redenen om je burgerlijke staat wel te vermelden

Om in te schatten wanneer je je burgerlijke staat wel op je cv zet, moet je eigenlijk in de huid van de recruiter of werkgever kruipen. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn, want alle mensen denken nu eenmaal op een andere manier.

Kijk allereerst altijd goed naar de vacature tekst. Is het een vaste job? Staan er woorden in als ‘betrouwbaar’, ‘communicatief vaardig’ en ‘sociaal’? En ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan kan het in je voordeel werken om je burgerlijke staat wel op je cv te vermelden. Dit zijn immers eigenschappen die men (over het algemeen) verwacht van mensen met een relatie. ‘Hij of zij leeft met iemand samen, dus dat moet vast een betrouwbaar en prettig persoon zijn in het dagelijks leven.’

Ben je echter vrijgezel, dan kan het in sommige gevallen ook helpen om dit juist op je cv te zetten. Hierbij passen termen als ‘flexibel’, ‘spontaan’ en ‘geen 9 tot 5-mentaliteit’. Let wel op dat je de term ‘ongehuwd’ gebruikt en niet ‘vrijgezel’, wat immers geen bestaande categorie is van de burgerlijke staat.

Redenen om je burgerlijke niet te vermelden

Er zijn redenen om je burgerlijke staat niet op je cv te vermelden. Ten eerste is de ruimte op je cv maar beperkt. Maximaal twee pagina’s is toch wel de norm en die ruimte kun je beter besteden aan iets waarmee je jezelf verkoopt: je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en interesses. Deze kennis is voor recruiters en werkgevers vele malen interessanter en belangrijker dan of je nu wel of niet een relatie hebt.

Het tweede argument om in de meeste gevallen niet je burgerlijke staat op je cv te vermelden, is dat het vooroordelen in de hand kan werken. Je wilt immers niet dat een werkgever denkt dat je een minder stabiele of betrouwbare werknemer bent omdat je ongehuwd bent.

Vooroordelen over je burgerlijke staat

Werkgevers en recruiters nemen zo’n negen seconden de tijd om jouw cv te beoordelen, dus je ontkomt er haast niet aan dat zij er met bepaalde vooroordelen naar kijken. Dit zijn enkele bekende voorbeelden:

 • Een getrouwde man met kinderen die solliciteert naar een kantoorjob kan worden gezien als een stabiele en betrouwbare werknemer. Hij heeft immers een gezin te onderhouden.
 • Een getrouwde man met kinderen die reageert op een buitendienstfunctie kan worden gezien als een ongeschikte kandidaat. Hij zal immers veel van huis zijn om te reizen en dat is lastig te combineren met een gezinsleven.
 • Van een getrouwde of samenwonende jonge vrouw zonder kinderen wordt al snel aangenomen dat ze een kinderwens heeft. Dit vooroordeel is een bekende reden voor afwijzing: de kans op een zwangerschap en het zwangerschapsverlof dat hiervoor moet worden geregeld, is iets waar werkgevers voor terugschrikken.

Discriminatie tijdens sollicitaties

Naar iemands geaardheid, etnische afkomst of geloofsovertuiging vragen is uit den boze tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer je toch een vraag krijgt over één van deze onderwerpen, sta je in je recht om dit soort vragen niet te beantwoorden.

Beoordeel per sollicitatie

Zoals je hierboven al kon lezen, heeft de keuze die je maakt om je burgerlijke staat wel of niet op je cv te zetten veel te maken met sociale verwachtingen en vooroordelen. Om te beginnen moet je dus een cv op maat maken. Iedere functie en ieder bedrijf vraagt immers om een specifieke benadering. In je cv kun je op die manier mooi de werkervaringen, competenties en vaardigheden benadrukken die het best aansluiten bij de functieomschrijving. Het geeft je ook de gelegenheid om te beslissen of het vermelden van je burgerlijke staat toegevoegde waarde heeft of niet.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.