CV check: checklist voor je cv

CV check: checklist voor je cv

Vergeet niet om een laatste cv check te doen voordat je sollicitatie de deur uitgaat. In dit artikel lees je waar je op moet letten om de allerlaatste puntjes op de i te zetten, zodat jij een cv hebt waar geen recruiter of werkgever meer omheen kan!

Check je cv op inhoud

Uiteraard draait het bij een cv allemaal om inhoud. Laten we deze cv check dan ook beginnen met het kijken naar wat er precies in je cv staat. En vooral: naar wat erin zou moeten staan.

Staan je personalia juist genoteerd?

Je opent je cv met het vermelden van je personalia. Dit zijn je persoonsgegevens. De volgende informatie mag zeker niet ontbreken op je cv:

Onder je personalia kun je ook nog andere gegevens vermelden, zoals je geboortedatum, nationaliteit en burgerlijke staat. Dit is echter niet verplicht en in sommige gevallen is het verstandiger om deze informatie weg te laten.

Is je persoonlijk profiel een kort verhaal?

Een persoonlijk profiel is geen verplicht onderdeel van je cv. Toch hebben we dit onderdeel in deze cv check opgenomen, omdat we zien dat veel recruiters en werkgevers een profielschets op prijs stellen.

Kies je voor een persoonlijk profiel op je cv, zorg er dan voor dat je hier in enkele zinnen iets vertelt over jezelf en je drijfveren. Een persoonlijk profiel is NOOIT een opsomming van enkele trefwoorden.

Staan je relevante opleidingen op je cv?

Een overzicht van je opleidingen is een belangrijk onderdeel van je cv. Check dus of ze er inderdaad op staan, maar ook of de opleidingen die je noemt, relevant zijn. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer je de opleidingen al wat langer geleden hebt afgerond en je over redelijk wat ervaring beschikt.

Heb je alle relevante ervaring vermeld?

Je zult niet snel vergeten om je ervaring op je cv te zetten, maar ook hierbij zijn nog wat aandachtspunten. Het is gebruikelijk om je ervaring in teruglopende volgorde te vermelden. Dus je meest recente baan bovenaan en wat je het langst geleden deed onderaan.

Is er ruimte voor aanvullende informatie?

Vaak is het verstandig om je cv aan te vullen met relevante informatie. Je kunt dan denken aan zaken zoals:

Zorg wel dat alle informatie die je op je cv zet, ook van toegevoegde waarde is. Stel jezelf daarom altijd de vraag ‘vergroot dit mijn kans op die droombaan?’. Als het antwoord erop ‘ja’ is, zet je het op je cv.

Check je cv op opmaak

Nadat je de inhoud van je cv hebt nagelopen, is het tijd voor de opmaak ervan. Dit is immers het eerste wat een recruiter of werkgever opvalt wanneer jouw cv wordt geopend. Een goede en zorgvuldige opmaak van je cv is dus zeer belangrijk.

Is je cv niet te lang?

Een professioneel cv is niet langer dan 2 A4’tjes. Nu zijn er altijd jobs die vragen om een iets uitgebreidere omschrijving van je kennis en kunde en het is ook echt niet zo’n ramp als je nog een half A4’tje nodig hebt, maar zorg ervoor dat het geen ellenlang boekwerk wordt. Recruiters en werkgevers willen snel kunnen zien of jij inderdaad de juiste kandidaat bent voor de baan.

Is je cv goed leesbaar?

Een cv moet goed leesbaar zijn. Het is dan ook belangrijk dat:

  • Je een zakelijk lettertype gebruikt
  • Met kopjes en witregels werkt
  • Gebruik maakt van opsommingen

Past de opmaak bij de job waarop je solliciteert?

Voor iedere sollicitatie pas je je cv aan. Dat geldt niet alleen voor de inhoud ervan, maar ook voor de opmaak van je cv. Bij een creatieve functie bij een informele organisatie past nu eenmaal een wat speelsere opmaak dan wanneer je bij een meer formeel bedrijf solliciteert.

Check je cv op spel- en typfouten

Dit is een check die speciale aandacht vereist! Want niets laat je sollicitatie zo snel in de prullenbak verdwijnen als een cv vol spel- en typfouten. Lees je cv dus nog een paar keer aandachtig door om eventuele fouten eruit te halen. Om extra zeker van je zaak te zijn, kun je hem ook nog een keer door iemand anders laten lezen. Een tweede paar ogen ziet vaak dingen die jou zijn ontgaan.

Check je pasfoto

Het toevoegen van een pasfoto aan je cv is niet verplicht. Soms wordt er echter expliciet om een foto gevraagd. In dat geval is het belangrijk dat je een zakelijke foto kiest. Een portretfoto waarop je in de lens kijkt, vriendelijk glimlacht en nette kleding draagt, is het meest geschikt.

Check je e-mailadres (en social media-profielen)

De kans is groot dat je je sollicitatie via de e-mail verstuurt. Gebruik hiervoor een betrouwbaar klinkend e-mailadres. Een cv met daarop feestbeest01@mail.nl komt een stuk minder professioneel over dan bijvoorbeeld je voor- en achternaam in je e-mailadres.

En als je dan toch online zaken op orde aan het stellen bent: check meteen even je social media-profielen om te zien of hier geen vreemde foto’s of berichten van jou op staan. Als sollicitant is de kans namelijk groot dat je even gegoogeld wordt…

Check het bestandsformaat van je cv

De allerlaatste check die je kunt uitvoeren, is om te controleren of je je cv in PDF hebt opgeslagen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ontvanger de informatie erin niet kan wijzigen, maar ook dat de opmaak van het document niet verloren gaat. Het zou immers bijzonder vervelend zijn wanneer je zorgvuldig opgemaakte cv er bij het openen niet meer netjes uitziet.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.