Chronologisch CV: voor- en nadelen

Het chronologisch cv: ideaal voor starters

Er zijn verschillende soorten cv’s. Zo heb je het vaardigheden cv en het teruglopend cv, maar ook het chronologisch cv. In het chronologisch cv benoem je (zoals de naam je ongetwijfeld al deed vermoeden) je loopbaan in chronologische volgorde. In het chronologisch cv worden eerst de personalia en (eventueel) het profiel vermeld, gevolgd door opleidingen en werkervaring.

Maar hoe weet je nou wanneer je een chronologisch cv kunt gebruiken? Er zijn situaties waarin het verstandig is om een chronologisch cv met je sollicitatie mee te sturen, maar in weer andere gevallen kun je beter kiezen voor één van de andere soorten cv’s. In dit artikel gaan wij dan ook dieper in op alle ins en outs van het chronologisch cv.

Wanneer gebruik je een chronologisch cv?

Als je een starter op de arbeidsmarkt bent of om een andere reden over nog maar weinig werkervaring beschikt, is het een goed idee om een chronologisch cv te maken.

Een chronologisch cv heeft als voordeel dat jouw belangrijkste gegevens (na je personalia en een persoonlijk profiel) bovenaan staan: je opleidingen. Meestal heb je als student of starten nog maar weinig werkervaring en je wilt juist wel de aandacht vestigen op het belangrijkste wat jij een werkgever te bieden hebt. Dit zijn je opleidingen. Wanneer je je cv hiermee begint, maak je een chronologisch cv.

Stages en bijbanen kun je vervolgens vermelden onder het kopje ‘werkervaring’.

De nadelen van een chronologisch cv

Een chronologisch cv kan ook in je nadeel werken. Het valt namelijk veel meer op wanneer je een gat in je cv hebt. Doordat je je opleidingen en werkervaring op volgorde van tijd vermeldt, ziet een recruiter of werkgever het meteen als je er een tijdje tussenuit bent geweest. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar je kunt ook kiezen voor een ander soort cv waarbij het minder in het oog springt.

Ten tweede moet je ervoor waken dat een chronologisch cv niet verandert in een saaie opsomming van feiten. Het is belangrijk om hier een persoonlijke noot in aan te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een foto aan je cv toe te voegen. Ook kun je een persoonlijk profiel schrijven: in een dergelijke tekst geef je in een paar zinnen aan wie je bent wat jouw drijfveren zijn.

Zo maak je een chronologisch cv

Wanneer je hebt besloten dat een chronologisch cv het meest geschikt is voor jouw situatie, wil je er uiteraard voor zorgen dat dit ook een cv is waarmee je de lezer ervan onmiddellijk voor je wint. Het hebben van een goede opbouw is dus belangrijk.

Stap 1: Vermeld je personalia

Een cv begin je altijd met het vermelden van je personalia. Een chronologisch cv vormt hierop geen uitzondering. Tot je personalia behoren:

Eventueel kun je hierbij ook andere informatie over jouw persoonlijke situatie opnemen, zoals je geboortedatum en -plaats, je burgerlijke staat, je nationaliteit en of je in het bezit bent van een rijbewijs en/of je over eigen vervoer beschikt.

Stap 2: Maak een keuze voor een persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is geen verplicht onderdeel van een curriculum vitae. Je kunt echter wel ervoor kiezen om deze persoonlijkere toevoeging aan je cv toe voegen. Zeker wanneer je cv niet zo lang is (doordat je nog weinig werkervaring hebt), kan een persoonlijk profiel een bijdrage leveren aan jouw sollicitatie.

Stap 3: Noteer je opleidingen

In een chronologisch cv is er een belangrijke rol weggelegd voor je opleidingen. Als je net afgestudeerd bent en gaat solliciteren, leg je uiteraard de nadruk op je sterkste punten: je opleidingen.

Noteer je gevolgde opleidingen – indien deze relevant zijn voor de functie – zo uitgebreid mogelijk:

  • Naam opleiding
  • Naam opleidingsinstituut
  • Wanneer je hier gestudeerd hebt
  • Of je een diploma behaald hebt
  • Een korte omschrijving van de opleiding. Geef hierbij ook informatie over je vakken, eventuele minors, onderzoeken en scripties

Zijn je opleidingen niet of nauwelijks relevant voor de baan waarnaar je solliciteert? Noteer ze wel, maar dan zonder een uitgebreide toelichting.

Stap 4: Vermeld je werkervaring

Bij werkervaring is het belangrijk dat je niet alleen vermeldt welke functie je had, maar ook dat de naam van het bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt op je cv staat. Vergeet ook niet om je werkervaring toe te lichten met een inhoudelijke beschrijving van je werkzaamheden, verantwoordelijkheden en eventueel behaalde prestaties.

Ook stages mag je op je cv zetten. Deze vermeld je bij je werkervaring, maar zet er nadrukkelijk bij dat het een stage was. daarnaast geef je ook informatie over wanneer je stage hebt gelopen, voor welke opleiding dit was en wat je werkzaamheden waren.

Stap 5: Vul je cv aan met relevante informatie

De meest belangrijke gegevens staan nu op je cv, maar je kunt nog beter inspelen op de vacaturetekst door extra aanvullende informatie te geven. Houd er wel rekening mee, dat deze informatie altijd relevant moet zijn.

Zaken die je nog op je curriculum vitae kunt vermelden, zijn:

Een compleet en foutloos chronologisch cv

Staat alles op de juiste tijdsvolgorde genoteerd? Lees je cv nog eens goed door om hem te controleren op typ- en schrijffoutjes en andere onjuistheden voordat je hem verstuurt. Laat iemand anders er eventueel ook nog naar kijken: een tweede paar ogen ziet wellicht dingen die jou niet opgevallen zijn. Wanneer alles naar wens is, kan jouw chronologisch cv verstuurd worden!

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.