Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Heb je een relevante cursus gevolgd? Zet ‘m op je cv!

Cursussen op je cv zetten

Op een goed en professioneel cv mogen je studies en opleidingen uiteraard niet ontbreken. Het is echter niet altijd even duidelijk of cursussen die je hebt gevolgd ook een plekje op je cv verdienen. Om je cv aantrekkelijk en overzichtelijk te houden, wil je immers niet dat deze langer dan twee A4’tjes wordt. Maar aan de andere kant kan het vermelden van cursussen op je cv ook een aanzienlijke voorsprong op andere kandidaten opleveren – mits deze cursussen precies aansluiten op de job waarop je solliciteert.


Laten we daarom eens dieper ingaan op het onderwerp van cursussen op je cv. In dit artikel lees je wanneer je er verstandig aan doet om cursussen, workshops en masterclasses wél op je cv te zetten en in welke gevallen je ze beter weg kunt laten. Met onze tips maak jij een overtuigend en professioneel cv.


Het doel: overtuigen met kennis, kunde en inzet

Wanneer je cursussen op je cv zet, laat je zien dat je ook na (of tijdens) het afronden van een opleiding bereid bent om te werken aan je professionele ontwikkeling. Natuurlijk vergroot je met een cursus je kennis en/of je vaardigheden, maar je maakt nog een ander aspect inzichtelijk voor de recruiter of de werkgever. Namelijk of je bereid bent om te investeren in jezelf en in je toekomst.


Het volgen van een cursus vraagt immers de nodige tijd, maar ook de wil om iets nieuws te leren. Je kunt je uiteraard wel voorstellen, dat dit voor werkgevers gezien wordt als een positieve karaktereigenschap. Op die manier heeft het vermelden van cursussen op je cv niet alleen als doel om je kennis en kunde tentoon te spreiden, maar ook om te laten zien dat je bereid bent om nieuwe dingen te leren.


Relevante cursus? Zet ‘m op je cv!

Als je een cursus hebt gevolgd die aansluit op de job zet je hem op je cv. In sommige jobaanbiedingen worden zelfs specifieke cursussen gevraagd, dus mocht je die cursus al gedaan hebben, dan zorg je ervoor dat dit op je cv komt te staan.


De regel bij het vermelden van cursussen is eigenlijk: is de cursus relevant, dan zet je hem op je cv.


Dit geldt overigens niet alleen voor cursussen, maar ook verwante activiteiten. Ook relevante workshops, masterclasses en webinars mogen op je cv vermeld worden wanneer ze een goede match zijn met de job waarop je solliciteert.


Je vermeldt een cursus niet altijd op je cv

Het lijkt een uitgemaakte zaak: met cursussen op je cv maak je indruk. Het kan dan ook verleidelijk zijn om alle workshops, webinars en cursussen die je ooit gevolgd hebt op je cv te zetten. Je wilt immers wel laten zien dat jij vindt dat je nooit uitgeleerd bent.


Toch is het niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk situaties waarin je beter niet de door jou gevolgde cursussen op je cv kunt zetten:


De cursus is niet relevant

Ook al wil je laten zien dat je naast je werk en je opleidingen niet stil zit / stil hebt gezet, het heeft geen zin om irrelevante cursussen te vermelden. Dit is zonde van de beschikbare ruimte op je cv. Wanneer je solliciteert op een baan als SEO-specialist heeft het weinig zin om je cursus stijldansen te vermelden; dit maakt van jou niet een geschiktere kandidaat dan de andere sollicitanten zonder stijldanscursus.


De cursus kan vragen oproepen

Heb je een cursus anger management gevolgd? Dan is het toch verstandig om deze niet op je cv te vermelden. Het roept immers vragen op over hoe jij om kunt gaan met problemen en het werkt vooroordelen in de hand. Vraag je dus altijd af of je met het noemen van een cursus een positieve indruk maakt. Zo niet, laat hem dan onvermeld.


De cursus is (enigszins) vreemd

Wil je als hovenier aan de slag, dan kan het vermelden van cursussen die met dit onderwerp te maken hebben je natuurlijk een voorsprong geven. Met een cursus tuinarchitectuur scoor je ongetwijfeld punten. Gaat het echter om een cursus als ‘Giftige planten en hoe te gebruiken’, dan is het wellicht beter om deze achterwege te laten.


De juiste plek op je cv

Uiteraard wil je relevante cursussen op de juiste manier op je cv vermelden. Je wilt er immers de aandacht van de recruiter of de werkgever mee trekken. Het is dan ook belangrijk dat de cursussen op de juiste plek en op de goede manier genoemd worden.


Er is geen strikte regel voor de plaats op je cv waar cursussen moeten komen te staan. Er zijn drie verschillende mogelijkheden:


  • Een apart onderdeel ‘cursussen’
  • Bij het onderdeel ‘studies en opleidingen’
  • Bij het onderdeel ‘ervaring’  


Let op: Je kunt een cursus alleen onder ervaring plaatsen wanneer je deze onder werktijd hebt gevolgd. Je noemt de cursus dan in de omschrijving van de betreffende job.


Door van cursussen een apart onderdeel te maken, leg je meer de nadruk op de door jou gevolgde cursussen. Dit is een slimme zet wanneer je cursussen hebt gevolgd die precies aansluiten op de job waarop je solliciteert of wanneer deze zelfs gevraagd worden in de jobaanbieding. Het op deze manier vermelden van cursussen kan ook handig zijn wanneer je nog niet over veel ervaring beschikt. Hiermee kleed je je cv dan toch mooi mee aan.


Heb je minder plek tot je beschikking, bijvoorbeeld doordat je juist wel over veel relevante ervaring beschikt, dan kun je er ook voor kiezen om cursussen onder te brengen bij opleidingen.


Zo vermeld je cursussen op je cv

Nadat je hebt gekozen waar op je cv je de cursussen wilt vermelden, is het tot slot belangrijk om dit ook op een goede manier te doen. Deze gegevens mogen absoluut niet ontbreken:


  • Naam van de cursus
  • Wanneer je de cursus hebt gevolgd
  • Of je een diploma of certificaat hebt behaald 


Mocht je nog ruimte over hebben, dan kun je een korte omschrijving van de cursus erbij zetten. Dit is echter alleen nodig als uit de naam van de cursus niet direct valt te achterhalen wat deze inhoudt. Een verduidelijking is dan wel op zijn plaats, zeker wanneer hieruit de relevantie voor de job blijkt.

CV programmeur

CV voorbeeld programmeur

Dankzij het digitale tijdperk waarin we tegenwoordig leven is er volop vraag naar programmeurs, softwareontwikkelaars, developers en andere ICT’ers. Zowel bij multinationals als bij kleinere bedrijven...

Lees verder »
Professioneel cv maken met een cv generator

CV generator

Een leuke nieuwe job bemachtigen is niet altijd makkelijk. Er reageren vaak tientallen kandidaten voor die ene functie en de meeste cv’s zien er hetzelfde uit. Een curriculum vitae opstellen dat direc...

Lees verder »
CV opstellen in het Duits

CV in het Duits

Werken in het buitenland is voor veel mensen een droom die uitkomt. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje of Duitsland. Solliciteren op een functie in Duitsland of in een ander Duitstalig land vereist een...

Lees verder »