Geboorteplaats op je cv vermelden
Je geboorteplaats op je cv vermelden: hoe nuttig is dat eigenlijk? Vermelding is niet verplicht; je mag zelf kiezen of je jouw geboorteplaats wel of niet op je cv zet. Ben je in het buitenland geboren? Dan kan vermelding van je geboorteplaats bij het solliciteren heel handig zijn óf juist tegen je werken. Het ligt ook aan de job waarop je solliciteert. We zetten de redenen om wel of niet je geboorteplaats te vermelden op een rij om je te helpen de juiste keuze te maken.

Je cv bevat een feitelijke opsomming van jouw ervaring tot nu toe. Aan je jobs en bijbehorende locaties waar je gewerkt hebt, kunnen werkgevers en recruiters een patroon zien. Met de gegevens op je cv kun je hun zienswijze in je voordeel laten werken. Het doel van je cv is immers een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Is jouw geboorteplaats van belang?
Wat gebeurde er vóór je eerste baan? Welke opleidingen heb je gedaan en waar? Waar groeide je op en waar ben je geboren? In de meeste gevallen is de plaats waar je geboren bent helemaal niet relevant. Het doet er niet toe voor de job waarop je solliciteert. Van belang is of jouw opleidingen, ervaring en vaardigheden aansluiten op de job waarop je solliciteert.
Jouw geboortenaam
Het is een misvatting om te denken dat je geboorteplaats of achternaam iets zeggen over jouw nationaliteit of achtergrond. Zo kan een werkgever of recruiter naar aanleiding van je achternaam aannemen dat je uit een bepaald land afkomstig bent. Maar die aanname hoeft niet te kloppen. Misschien heb je de Belgische nationaliteit maar een niet-Belgische achternaam die al generaties ‘in de familie’ is. Denk bijvoorbeeld aan Spaanse, Franse of Duitse achternamen zoals Chardon (Frans), Lopez (Spaans) of Werner (Duits).
Wat zegt jouw geboorteplaats over jou?
Met een geboorteplaats is het niet anders. Ben je in het buitenland geboren en opgegroeid? Of deden jouw Belgische ouders ontwikkelingswerk toen je geboren werd? Waren ze op familiebezoek of vakantie? Misschien was er wel sprake van een internationale baan. Het antwoord op die vragen weet alleen jij als de eigenaar van het cv. Het is slim om je te verdiepen in de lezer van je cv. Roept je geboorteplaats vragen op? Dan kun je overwegen om je geboorteplaats weg te laten op je cv. Anderzijds kun je er ook iets over vertellen in je profieltekst of sollicitatiebrief. Maar doe dat alleen als het van belang is voor de job waarop je solliciteert.
In het buitenland geboren
Ben je in het buitenland geboren? In veel gevallen is een brede achtergrond een pré voor een job. Jouw aanvullende kennis van gebruiken, cultuur, taal en vaardigheden kan voor werkgevers grote voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan werken in de horeca, communicatie (tolken en vertalen), reiswereld, IT en logistiek. Zo kan een chauffeur uit Marokko (waar Frans wordt gesproken) voordeel halen uit zijn talenkennis; hij is uitermate geschikt om Franstalige klanten van vliegveld Zaventem op te halen. En een Poolse metaalbewerker groeit door als recruiter van een internationaal uitzendbureau. Uit Polen komen veel vakmensen met vaardigheden (bouw, techniek). Kennis van de Poolse en Duitse taal is in een dergelijke job cruciaal om de juiste vaklui te vinden voor werkzaamheden in de bouw en techniek. Of denk aan een in Hong Kong geboren en getogen Vlaming die leiding gaat geven aan groepen IT-ers. Als je meertalig bent opgegroeid en dus vertrouwd bent met andere talen dan het Nederlands, dan kan dat jou een enorme voorsprong geven. Het verruimt je mogelijkheden; de arbeidsmarkt waarin jij jobs kunt vinden, wordt ineens veel groter. In dergelijke gevallen werkt het benoemen van je geboorteplaats dus zeker in je voordeel.
Wees je bewust van vooroordelen
Het is anderzijds ook mogelijk dat er vooroordelen meespelen over jouw achtergrond als je je geboorteplaats op je CV zet. In dat geval kun je je geboorteplaats beter weglaten, want je wilt natuurlijk niet dat het tegen je gaat werken. Het doel van je cv is om in gesprek te komen met een werkgever. Eenmaal ‘aan tafel’ is dat doel bereikt en kun je met je enthousiasme en toelichting op je vaardigheden vooroordelen ombuigen naar een positief oordeel. In sommige gevallen kun je je achtergrond niet verbergen. Dat is ook zeker niet de bedoeling. Als je geboren bent in Turkije, Marokko, Suriname, Indonesië of Oost-Europa, dan geven je achternaam en foto al een indicatie van jouw achtergrond. Het wel of niet benoemen van je geboorteplaats is in dat geval geen issue meer.
Ruimtegebrek op je cv
Een cv van twee kantjes is lang genoeg. Als je moeite hebt om alle informatie van je cv op twee A4-tjes te krijgen, dan is het een idee om een aantal persoonlijke gegevens te schrappen. Denk aan: burgerlijke staat, aantal kinderen én je geboorteplaats. Op Engelse CV’s is het overigens niet gebruikelijk om een geboorteplaats op je CV te zetten. In België gaan we ook die kant op.
Geboorteplaats noemen: jouw keuze
Voel je vrij om je geboorteplaats op je CV te noemen en laat deze weg als je vermoedt dat het in je nadeel zou kunnen werken. Net als burgerlijke staat, rijbewijs en aantal kinderen is het niet verplicht om je geboorteplaats op je CV te zetten. Toevoeging van je geboorteplaats kán soms een positieve bijdrage leveren aan je CV, het is maar net hoe je wilt overkomen en wat voor job je zoekt.
Positieve indruk
Het is de bedoeling dat je een positieve indruk maakt met je cv. Ben je trots op je achtergrond of wil je deze extra benadrukken? Vermeld dan gewoon wel je geboorteplaats en geef eventueel een toelichting in je sollicitatiebrief. Geef bijvoorbeeld aan wanneer en waarom je in België bent komen wonen. Wees er kort en helder over. Is het een heel verhaal? Bewaar dat liever voor een sollicitatiegesprek. De informatie op je cv moet van belang zijn voor de job die waarop je solliciteert. Houd dat doel scherp voor ogen. Ben je er niet zeker over en twijfel je? Is je geboorteplaats niet van belang voor de baan waarop je solliciteert; voegt het niets toe? Denk je dat het benoemen van je geboorteplaats een belemmering vormt om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek? Laat je geboorteplaats dan weg. Je cv kan best zonder.