Een professionele lay-out van je cv

Een professionele lay-out van je cv

De inhoud van je cv is belangrijk, maar de lay-out van je cv is het eerste wat de lezer ervan opvalt. Zorg er dan ook voor, dat je cv er tiptop uitziet en op een overzichtelijke manier laat zien over welke kwaliteiten jij beschikt. Een professioneel opgemaakt curriculum vitae kan het verschil betekenen tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek. Je wilt dan ook, dat de opmaak van je cv helemaal perfect is.

Een goede opmaak van je cv

Je kunt je cv gebruiken om een eerste, onvergetelijke indruk te maken. Een slordig opgemaakt cv zal sneller opzij worden gelegd dan een cv waar duidelijk zorg aan is besteedt. Een recruiter of werkgever kijkt bovendien in de meeste gevallen altijd eerst naar het curriculum vitae en daarna pas naar de motivatiebrief. Je kunt dus nog zo bevlogen beschreven hebben waarom je de ideale kandidaat bent, als je cv al op zijn uiterlijk afgekeurd wordt, kom je niet ver.

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cv gelezen wordt, besteedt je aandacht aan zaken zoals:

 • Lettertype
 • Alinea’s
 • Opsommingen
 • Kopjes
 • Kleurgebruik
 • Marges

Een kort en overzichtelijk cv

Een professioneel cv moet overzichtelijk zijn. De lengte van je cv is hierbij belangrijk: ons advies is om je cv niet langer te maken dan 2 A4’tjes. Een recruiter of hr-medewerker neemt doorgaans nog geen tien seconden de tijd om een cv te lezen en te beoordelen. Een kort en bondig cv werkt dus zeker in je voordeel, want in die tien seconden moet alle belangrijke informatie over jou als kandidaat gelezen worden.

Kies een geschikt lettertype

Niet ieder lettertype is geschikt voor het maken van een cv. Het kan soms aantrekkelijk lijken om voor een bijzonder lettertype te kiezen, want hiermee springt je cv zeker in het oog. Toch is dit niet verstandig. Het allerbelangrijkst is namelijk, dat je cv goed te lezen is.

Wil je een lettertype dat goed leesbaar is en professioneel overkomt? Kies dan uit één van de volgende lettertypes:

 • Arial
 • Times New Roman
 • Verdana
 • Calibri
 • Cambria

Structuur in je cv

Een goede structuur is onmisbaar in je cv. Dat begint uiteraard met het in de juiste volgorde vermelden van zaken zoals je personalia, je ervaring en je opleidingen. Het is echter belangrijk om ook aandacht te besteden aan de manier waarop je deze informatie presenteert. Je kunt op de volgende manieren structuur aanbrengen in je cv:

Gebruik geen lange teksten

Als je wilt dat je cv goed leesbaar is, vermijd je het gebruik van lange zinnen en grote lappen tekst. Probeer steekwoorden te gebruiken en vertel kort en bondig de belangrijkste informatie.

Werk met opsommingen

Door bullet points te gebruiken, vang je twee vliegen in één klap. Ten eerste is dit een uitstekende manier om lange teksten te vermijden en ten tweede ziet een opsomming er heel gestructureerd en overzichtelijk uit. De lezer van je cv kan in één oogopslag zien wat belangrijk is.

Maak alinea’s en gebruik kopteksten

Verdeel je cv in hapklare brokken met koppen die meteen duidelijk maken over welke informatie het gaat. Zo laat je een witregel tussen de verschillende onderdelen van je cv en benoem je boven ieder onderdeel welke informatie in deze alinea te lezen is.

Benadruk met kleur

Hoewel je ervoor moet waken dat je cv geen grote kleurenkermis wordt, kan het werken met een andere kleur wonderen doen voor de lay-out van je cv. Deze kleur gebruik je om de nadruk te leggen op enkele belangrijke punten. Gebruik dit dus spaarzaam, want met de extra kleur wil je de aandacht trekken van de lezer. Dit werkt niet wanneer je te veel kleuraccenten gebruikt.

Valkuilen bij de opmaak van je cv

Nu je weet dat een perfecte lay-out van je cv een groot verschil kan maken tijdens een sollicitatie, wil je er alles aan doen om de opmaak ervan zo goed mogelijk te maken. Houd er echter wel rekening mee, dat niet alles een verbetering van de lay-out van je cv is.

Dit zijn enkele aandachtspunten bij het opmaken van je cv:

 • Witregels zijn een must, maar houd niet te veel ruimte tussen de verschillende onderdelen van je cv. Een te ruim opgezet cv spreekt een recruiter of werkgever ook niet aan.
 • Grafische toevoegingen kunnen je cv een heel eigen karakter geven, maar wees spaarzaam met het gebruik ervan. Zeker wanneer deze afbeeldingen (zoals logo’s of infographics) niet echt van toepassing zijn of niets toevoegen, kun je ze beter weglaten.
 • Opsommingen zijn goed, maar voorkom dat je te weinig informatie geeft. Alles met bullet points opnoemen geeft een wel wat eenzijdig beeld. Soms is het beter om iets in enkele zinnen te vertellen.
 • Een foto kan op prijs gesteld worden, maar kies dan wel een geschikte foto. Vakantiefoto’s zijn uit den boze en ook een foto die een groot deel van je cv in beslag neemt, is geen goede keuze.

Het gebruik van een cv generator

Als je er zeker van wilt zijn dat je je cv op een goede en professionele manier opmaakt, kun je ervoor kiezen om een cv generator te gebruiken. Hierbij vul je je gegevens in, kies je een template voor je cv en de generator zal automatisch een professioneel cv voor je maken.

Het grote voordeel hiervan is dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet. Alles wat je in je cv moet zetten en de overige wellicht voor jou relevante gegevens komen aan bod. Op die manier weet je zeker, dat je cv compleet is.

Een ander belangrijk voordeel van een cv generator is uiteraard dat je cv automatisch opgemaakt wordt. Je hebt dus altijd een goede, professionele lay-out van je cv. Je hoeft je geen zorgen te maken over de juiste instellingen, want dit wordt helemaal voor je geregeld.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.