Hoe maak je een cv?

Hoe maak je een cv?

Het is tijd voor een nieuwe job! Je gaat op zoek naar interessante vacatures en daarna is het tijd voor motivatiebrieven. Maar weet je wat eigenlijk eerst zou moeten doen? Een professioneel cv opstellen!

Een werkgever verwacht dat je een overzichtelijk en goed cv toevoegt bij je sollicitatie. Dat mag je niet onderschatten: het cv is vrijwel altijd belangrijker dan je sollicitatiebrief. Het is namelijk een kort en bondig overzicht van de volgende onderwerpen:

Met een cv geef je in korte tijd belangrijke en relevante informatie over jezelf.

Een goed cv opent deuren

Je cv is voor recruiters en werkgevers de eerste kennismaking met jou als kandidaat en daarbij wil je natuurlijk een onvergetelijke indruk achterlaten. Maar let op: Je hebt hier maar heel kort de tijd voor! Een recruiter ziet namelijk honderden cv’s per dag en beslist in slechts acht seconden of hij een cv bewaard of niet. Met een slecht opgesteld cv verdwijnt je sollicitatie al snel op de stapel met afwijzingen.

Het doel van je cv is dan ook om jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Nadat iemand jouw cv heeft gelezen mag er geen twijfel meer bestaan dat jij dé ideale kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert. Je cv moet er als het ware uitspringen. Ga dus aan de slag en maak snel een professioneel cv aan.

Het cv in een notendop

Laten we eerst eens kijken naar wat een cv eigenlijk is:

Cv is de afkorting van Curriculum Vitae. De letterlijke vertaling van dit Latijnse woord is ‘levensloop’ en eigenlijk is dat een prima uitleg van het doel van het document. In je cv geef je namelijk een kort overzicht van je persoonsgegevens, capaciteiten, opleidingen en werkervaring.

Je cv is het eerste wat een potentiële werkgever van jou te zien krijgt. Je kunt een cv dan ook gerust beschouwen als een presentatie van jezelf. Een cv mag niet te lang zijn, maar moet wel alle relevante informatie bevatten. Over het algemeen geldt het volgende:

  • De lengte van een cv bedraagt meestal maximaal 2 pagina’s (maar indien echt noodzakelijk kan hier vanaf geweken worden)
  • Je personalia plaats je bovenaan je cv
  • Opleidingen en werkervaring beschrijf je in omgekeerd chronologische volgorde – het meest recente komt bovenaan te staan

Wat minstens even belangrijk is, is dat je cv er professioneel en overzichtelijk uitziet. Je zet jezelf er immers in een positief daglicht mee. In je cv mogen zeker geen tikfouten staan. Je kunt een tekstverwerker gebruiken om je cv op te stellen, maar ook een cv-generator. Het voordeel van deze laatste manier is dat je geen relevante informatie vergeet en dat je cv op professionele wijze wordt opgemaakt.

Het doel van een cv

Het allereerste cv werd ruim 500 jaar geleden geschreven. Sindsdien is het doel ervan vrijwel altijd hetzelfde gebleven. Met een cv wil je in één oogopslag aan een werkgever of recruiter laten zien welke opleidingen jij hebt gevolgd, welke werkervaring je hebt en welke andere vaardigheden perfect aansluiten bij de vacatureomschrijving.

Tijdens je carrière komt een goed en actueel cv tijdens verschillende situaties van pas:

  • Wanneer je solliciteert op een bestaande vacature
  • Wanneer je een spontane sollicitatie opstuurt
  • Wanneer je je inschrijft bij een uitzend- of recruitmentbureau
  • Wanneer je je zakelijke netwerk wilt informeren (bijvoorbeeld via LinkedIn)
  • Wanneer je je inschrijft voor bepaalde opleidingen

Het hart van je cv

Het cv dat het meest gebruikt wordt, is het teruglopend cv, ook wel het omgekeerd chronologisch cv genoemd. Dit cv bestaat altijd uit de volgende drie onderdelen: je persoonlijke gegevens, je opleidingen en je werkervaring. Maak je een teruglopend cv, dan begin je altijd eerst met je persoonlijke gegevens, gevolgd door opleidingen en werkervaring.

Personalia

Vermeld hierbij je:

Maar eventueel ook:

Opleidingen

Onder de persoonlijke gegevens maak je ruimte voor alle opleidingen die je hebt gevolgd. Deze opleidingen noem je op volgorde van meest recent naar minst recent. Vermeld de naam van de opleiding met daarbij de maand en het jaartal waarin je bent gestart en geëindigd. Vergeet ook niet te vermelden of je een diploma hebt behaald. (Ook niet-afgemaakte studies mag je dus op je cv vermelden.)

Werkervaring

Voor werkervaring geldt eveneens dat je alles van meest recent naar minst recent rangschikt. Belangrijk om te vermelden is de naam van het bedrijf en de functie die je had. Geef ook een korte opsomming van jouw taken en leg er de nadruk op als ze van toepassing zijn op de job waarvoor je solliciteert.

Heb je daarnaast duidelijk prestaties geleverd? Zet ze op je cv! Werkgevers en recruiters vinden het heel belangrijk om te weten wat je in een vorige job hebt bereikt.

Tip

Ook stages mag je op je cv vermelden! Vooral wanneer je nog niet over voldoende werkervaring beschikt of wanneer je stage perfect aansluit op de job waarvoor je solliciteert, is het verstandig om stages prominent op je cv te zetten. Geef in de omschrijving wel aan dat het om een stage ging.

Overige onderdelen op het cv

Je persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring vormen het hart van je cv. Vaak is er echter ruimte voor meer relevante informatie, zoals:

  • Hobby's en interesses
  • Cursussen
  • Vaardigheden
  • Nevenactiviteiten
  • Talen die je beheerst
  • Persoonlijke eigenschappen
  • Referenties

Heb je nog plaats op je cv, zorg er dan zeker voor dat je informatie geeft over enkele van deze onderwerpen. Deze onderdelen kun je namelijk heel goed gebruiken om er als kandidaat uit te springen. Je benadrukt er als het ware jouw unieke eigenschappen mee! Bijvoorbeeld:

Stel dat je in je vrije tijd graag fotografeert en dat je op zoek bent naar een job als administratief medewerker. Solliciteer je op deze functie bij een onderwijsinstelling, dan kun je fotografie als hobby vermelden, maar ook prima weglaten. Solliciteer je echter op een vergelijkbare functie bij een fotograaf, dan verdient deze interesse een prominente plek op je cv.

Jezelf promoten is een actueel thema dat loopbaanspecialisten zien wanneer ze een cv maken. Een persoonlijk profiel toevoegen is bijvoorbeeld een belangrijke trend. Hierbij vertel je in enkele zinnen iets over jezelf en voeg je een persoonlijke touch toe aan een document vol ‘saaie’ gegevens. Dit is een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten.

Ook zien we dat het toevoegen van een foto, zoals bijvoorbeeld een professionele foto, steeds belangrijker wordt. Soms worden er zelfs korte video’s gemaakt om een sollicitatie nog meer kracht bij te zetten. Personal branding – ofwel jezelf als ‘merk’ presenteren, waarbij je positieve beelden en associaties oproept – speelt een belangrijke rol op het cv anno nu.

Een laatste trend op het gebied van solliciteren en cv’s houdt in dat je een ander soort cv maakt dan het meest gebruikte teruglopend cv. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor:

Het geheim achter een goed cv

Zoals een motivatiebrief maatwerk is, zo is een cv dat ook. Je kunt niet hetzelfde cv iedere keer weer opnieuw gebruiken, zelfs niet als je binnen korte tijd op meerdere vacatures reageert. De kracht van een goed cv schuilt namelijk niet alleen in een professionele opmaak, maar ook in hoe goed de vernoemde informatie aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert.

Door iedere keer weer te kijken hoe jij jezelf zo goed mogelijk in beeld brengt met je cv zul je meer succes boeken wanneer je solliciteert. Onthoud dat een werkend cv om personal branding draait en leer hier handig op in te spelen!

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.