10 Meest gemaakte fouten op CV's

10 meest gemaakte fouten op een cv

Wil jij graag uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Dan is stap één het schrijven van een professioneel cv dat opvalt. Zie je cv als een promotiebrochure waarin je je kennis en kunde aan de man brengt. Recruiters en toekomstige werkgevers besteden maar enkele seconden aan een cv. Je hebt maar één kans om een goede indruk achter te laten dus zorg ervoor dat je curriculum vitae foutloos is. Onderstaande 10 meest gemaakte fouten in cv’s helpen jou op weg om juist wel dat gesprek in de wacht te slepen.

1. Taal- en spelfouten op je cv

Staan er taal- of spelfouten in je cv? Dan bestaat er een grote kans dat jouw sollicitatie zonder pardon in de prullenbak verdwijnt. Een tikfoutje is snel gemaakt, daarom is het verstandig om een spelcheck uit te voeren of je cv goed door te laten lezen door iemand anders. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

2. Te weinig of te veel informatie vermelden

Er zijn geen vaste regels voor wat betreft de lengte van een cv. Dit is onder andere afhankelijk van het soort baan waarop je solliciteert en de hoeveel werkervaring die je hebt. Over het algemeen gesproken zijn twee pagina’s een ideale lengte. Te veel informatie vermelden op je cv kan namelijk averechts werken. Omdat recruiters maar beperkte tijd hebben om jouw curriculum vitae door te nemen, komen ze misschien niet eens toe aan alle vijf A4-tjes die je hebt volgeschreven. Daartegenover geldt ook dat een cv van een halve pagina waarschijnlijk net te kort is. Tenzij je als starter de arbeidsmarkt opgaat en over weinig werkervaring beschikt.

3. Het schrijven van een algemeen cv

Een standaard cv of een cv dat niet is aangepast op de vacaturetekst is een no go. Een werkgever wil namelijk lezen dat jouw vaardigheden en kennis overeenkomen met de vereisten in de vacature. Als sollicitant moet je kunnen aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de baan. Natuurlijk kun je werken vanuit een basis cv waarin al je werkervaring staat. Ga je solliciteren dan is het wel belangrijk dat je het cv aanpast aan de job. Het laten staan van irrelevante werkervaring of het niet noemen van gevraagde vaardigheden voor de functie kan doorslaggevend zijn of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

4. Het toevoegen van een vakantiefoto

Je kunt ervoor kiezen om een foto toe te voegen aan je cv. Let er wel op dat je kiest voor een verzorgde en gepaste foto. Een leuk vakantiekiekje in korte broek of een foto van jezelf in de kroeg is een slecht idee. Op jouw cv moet een foto prijken waarop je glimlacht, nette kleding draagt en waarop een neutrale achtergrond te zien is.

5. Een chaotisch ingedeeld cv

Een cv moet overzichtelijk en duidelijk zijn. Chaos, te weinig witruimte en te lange blokken tekst komen ongeorganiseerd over. Een recruiter wil in een oogopslag zien of jij in aanmerking komt voor de functie. Hierbij is de opmaak van je document essentieel. Overbodige informatie laat je achterwege, voeg genoeg witruimte toe en houd rekening met de marges wanneer je je cv opmaakt. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken met reeds bestaande templates. Zo maak je binnen enkele stappen een overzichtelijk en geordend cv.

6. Liegen op je cv

Wat werkervaring aandikken hier en daar, onechte referenties toevoegen of gewerkte periodes rekken om gaten te verdoezelen. Niet slim, want bij je sollicitatiegesprek of zelfs wanneer je de baan al hebt is de kans groot dat je door de mand valt. Een gat op je cv is niet erg, zolang je deze maar op een positieve manier verklaart. Word je om referenties gevraagd? Deel dan alleen professionele referenties en geen onechte referenties van vrienden of familie.

7. Gekke contactgegevens of social media-accountnamen

Op een cv staan altijd je NAW- en contactgegevens. Met een e-mailadres als gameboy23x4x@hotmail.com of iamkingoftheworld@gmail.com kom je niet professioneel over. Kies voor een neutraal e-mailadres met je naam erin. Hetzelfde geldt voor je social media-accounts. Heb je een Twitter-account met de naam @emiliediks dan kom je duizend keer serieuzer over dan met een naam als @emskidepemski.

8. Onprofessionele online informatie

En dat is precies waar tip nummer 8 over gaat. Kijk goed naar welke informatie online zichtbaar is voor een recruiter. Er wordt namelijk steeds meer onderzoek gedaan op social media voordat de juiste kandidaat wordt gekozen. Je naam wordt gegoogled en je social media-accounts worden doorgespit. Inhoud waarvan je denkt dat deze niet geschikt is voor een werkgever kun je het beste afschermen.

9. Vergeten om vaardigheden en eigenschappen te noteren op je cv

Niet alleen je werkervaring is belangrijke informatie voor een recruiter, ook je vaardigheden en eigenschappen mogen niet ontbreken op je cv. Ze kunnen doorslaggevend zijn voor het uitoefenen van een functie. Solliciteer je op een baan als verkoper, dan moet je kunnen aantonen dat je overtuigingskracht hebt en over goede communicatieve eigenschappen beschikt om producten te verkopen. Maak een lijstje met de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen en let daarbij op dat deze overeenkomen met de jobtekst.

10. Je LinkedIn-profiel spreekt je cv tegen

Online is er veel informatie te vinden. Ook over jou. Maak je gebruik van een LinkedIn-profiel? Zorg er dan voor dat deze overeenkomt met de gegevens die je verwerkt in je cv. LinkedIn is voor veel recruiters en werkgevers een waardevolle bron aan informatie. Controleer of taken, vaardigheden en data die je noemt op je cv ook correct zijn op LinkedIn. Je hoeft natuurlijk niet alles over te nemen. Je LinkedIn-profiel kan als een mooie aanvulling fungeren op je curriculum vitae.

Een eigen cv maken lijkt misschien lastig, maar bovenstaande punten helpen je bij het schrijven van een professioneel cv. Als je deze 10 meest gemaakte fouten vermijdt op je curriculum vitae dan heb jij straks een mooi document waarbij de recruiter denkt: “Dit is een ja!”.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.

CV maken