Nederlands cv maken: zo maak je een overtuigend cv
Sta jij in de startblokken om een nieuwe job te vinden? Bij het solliciteren op vacatures in België heb je naast een goede motivatiebrief ook een cv in het Nederlands nodig. Wist je dat anderstalige cv’s, zoals een Engels cv of een Frans cv, er net iets anders uitzien dan het Nederlandstalige cv? Welke onderdelen je precies moet vermelden in je Nederlandse cv en hoe jouw document er qua structuur en design uit moet zien, lees je hier!

Wat is een cv?
Het is handig om te weten wat een cv nou eigenlijk is. De letters ‘cv’ zijn een afkorting van het woord ‘curriculum vitae’ afkomstig uit het Latijn. De letterlijke vertaling van curriculum vitae is ‘levensloop’. En dat is precies wat een cv is: een korte samenvatting van wat jij hebt gedaan in je zakelijke leven. De nadruk ligt hier op kort, want een recruiter of werkgever ontvangt meestal een berg sollicitaties en dan is er weinig tijd om zeer lange cv’s door te nemen. Het is de kunst om in zo’n twee A4’tjes een zo goed mogelijke presentatie van jezelf neer te zetten met relevante informatie over jou als persoon, je ervaring, kennis en waarom jij de meest geschikte kandidaat bent.
Hoe ziet een Nederlands cv eruit?
Er zijn verschillende soorten cv’s waaronder een vaardigheden cv, een chronologisch cv en een teruglopend cv. Deze laatste categorie is het type cv dat het meest wordt gebruikt en noemen we ook wel omgekeerd chronologisch cv.
Omdat jouw cv misschien wel het belangrijkste onderdeel vormt van je sollicitatie is een goede indeling onmisbaar. Wanneer een werkgever jouw cv opent op zijn computerscherm, dan wordt meestal de bovenste helft van de eerste pagina getoond. En dat is meteen je binnenkomer: zorg dat de lezer in één oogopslag de meest relevante informatie kan zien. Daarom begin je altijd met deze volgorde:
- Personalia
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
Daarna ga je verder met een onderdeel dat zeker niet mag ontbreken en dat zijn je gevolgde opleidingen, cursussen en trainingen. Wanneer je deze vaste onderdelen hebt verwerkt op je Nederlandse cv kun je je document verder aankleden met onderwerpen als:
- Stages
- Nevenactiviteiten
- Vaardigheden
- Persoonlijke eigenschappen
- Talenkennis
- Hobby’s en interesses
- Referenties
Personalia
Helemaal bovenaan je Nederlandse cv prijkt je personalia met daarin tenminste de volgende onderdelen:
- Je voor- en achternaam
- Je adres
Voor een werkgever is het belangrijk te weten of je dicht bij de werklocatie woont. Daarnaast heeft hij jouw contactgegevens nodig om je uit te kunnen nodigen voor een gesprek. Op een Nederlands cv is het normaal om je geboortedatum te vermelden. Het is dan ook een typisch Belgisch gebruik dat je niet zo snel terugziet op bijvoorbeeld een Spaans cv of Duits cv.
Het kopje personalia kun je verder aanvullen met de volgende onderdelen indien deze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert:
- Je geslacht
- Je burgerlijke staat
- Je nationaliteit
- Een link naar je social media-account
- Een website-URL
- Rijbewijs
- Een zakelijke foto
Persoonlijk profiel
Het cv is doorgaans een vrij zakelijk document met flink wat opsommingen. Om je cv een stukje persoonlijker te maken, voeg je een persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd – toe. Een bedrijf leest graag wat meer over de persoon achter het cv. Zo willen ze graag weten wie je bent, hoe je te werk gaat en wat je ambitie is. Presenteer jezelf in zo’n vijf regels en zorg voor een pakkende en originele tekst.
Werkervaring
Een van de meest belangrijke onderdelen van je cv in het Nederlands: je werkervaring. Het gaat erom dat je vooral relevante ervaring vermeldt. Niet iedere functie of ieder (bij)baantje krijgt een plek op het cv. Daarom is het van belang om kritisch te kijken naar welke informatie past bij de vacature. Zorg er wel altijd voor dat je cv geen gaten oploopt bij het weglaten van banen. Begin altijd met je meest recente werkervaring en ga zo terug in de tijd. Werkgevers willen lezen wat voor functie je hebt gehad, bij welk bedrijf en wat je werkzaamheden waren.
Opleidingen en cursussen
Hetzelfde geldt voor je opleiding en cursussen: je hoeft niet je basisschoolcarrière te noemen en als je al een aantal jaren actief bent op de arbeidsmarkt is je middelbare schooltijd ook niet meer relevant. Juist op een professioneel cv zijn opleidingen, cursussen en trainingen interessant waarmee je aantoont dat je over de gevraagde kennis en kunde beschikt.
Stages
Het vermelden van stages is een grote aanrader als je over weinig werkervaring beschikt. Ben je pas afgestudeerd of studeer je nog dan is het vermelden van een stage een waardevolle toevoeging.
Nevenactiviteiten
Door het opnemen van nevenactiviteiten op je cv laat je, naast een zakelijke kant, ook een meer persoonlijke kant van jezelf zien. Denk aan vrijwilligerswerk, werk voor de studentenvereniging of jouw rol binnen de sportvereniging. Dergelijke activiteiten geven een positief beeld van de sollicitant.
Vaardigheden en eigenschappen
Er is vrijwel geen enkele recruiter of werkgever die niet vraagt om relevante vaardigheden. De lezer van je cv wil weten of jij de skills in huis hebt om de functie uit te oefenen. De vaardigheden die je op je cv noemt, zijn aangeleerd. Denk hierbij aan specialistische kennis van zaken of ervaring met bepaalde software.
Persoonlijke eigenschappen
Persoonlijke eigenschappen lijken op vaardigheden maar zijn niet aangeleerd. Ze typeren jouw karakter. Door ze op je cv te zetten, geef je de lezer dus een kijkje in jouw persoonlijkheid.
Talenkennis
Wanneer in de vacaturetekst specifiek om kennis van een bepaalde taal gevraagd wordt, plaats je deze uiteraard op je cv. Spreek je meerdere talen en wordt er niet om gevraagd? Dan kan het toch een slimme zet zijn om je talenkennis wel te delen. Zo laat je de werkgever zien wat je in huis hebt.
Hobby’s en interesses
Het vermelden van hobby’s en interesses is niet verplicht. Solliciteer je op een functie als sportinstructeur en is een van jouw hobby’s het geven van danslessen? Dan is het aan te raden dit juist wel te noemen. Sluiten jouw hobby’s of interesses goed aan op de functie, dan is het zeker het vermelden waard.
Referenties
Over het algemeen worden referenties niet direct op een Nederlands cv geplaatst. Door de zin ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’ te vermelden, weet de recruiter dat ze contact met je kunnen opnemen om naar referenties te vragen. Een bijkomend voordeel: de ruimte die je bespaart door geen referenties op te nemen, kun je gebruiken voor andere relevante zaken.
Een goede structuur op je Nederlandse cv
Nu je een goede indeling te pakken hebt voor je cv, ga je kijken naar de structuur. Elk cv dat wordt verstuurd bij een sollicitatie moet makkelijk te lezen zijn en snel te scannen. Dit betekent dat je over goed opgebouwde beschrijvingen moet beschikken bij de verschillende onderdelen op je cv. Geen lange lappen tekst, maar ook niet te kort door de bocht of alleen maar opsommingen.
Door structuur aan te brengen in je teksten zorg je ervoor dat belangrijke tekst als eerste wordt opgemerkt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van koppen met een ander lettertype of een grotere tekengrootte. Een andere effectieve manier om een cv leesbaar te maken is door voldoende witruimte te gebruiken. Op elkaar gepropte onderdelen lezen een stuk minder prettig dan mooi verdeelde blokken met de juiste hoeveelheid ruimte ertussen.
Laat je Nederlandse cv opvallen
Natuurlijk kun je zelf een lay-out proberen te ontwerpen voor je cv, maar niet iedereen heeft hier de skills of tijd voor. Je kunt er ook voor kiezen een cv generator te gebruiken. Zo weet je zeker dat jouw curriculum vitae de juiste indeling heeft én kies je een ontwerp dat goed past bij jouw persoonlijkheid en de functie waarop je solliciteert. Met een professionele lay-out laat je je cv opvallen en vergroot je je kansen om naar de volgende ronde te gaan.