CV plaatsen op een jobsite: hoe doe je dat?

CV plaatsen op een jobsite: hoe doe je dat?

Je hebt je cv compleet en keurig voor elkaar. Je zou denken dat je er dan geen omkijken meer naar hebt. Uitgeprint of als Pdf-bestand ziet de ontvanger bovendien precies wat jij ook ziet: een nette uiteenzetting van je ervaring en kwalificaties. Wie echter breder zichtbaar wil zijn voor potentiële werkgevers en klanten, doet er goed aan om een cv op een jobsite te plaatsen.

Het is in je zoektocht naar werk handig om je cv zo veel mogelijk te verspreiden. Daarmee vergroot je de kans dat recruiters en werkgevers jóu vinden. Immers: niet alle vacatures worden (online) gepubliceerd. Sommige werkgevers en recruiters gaan eerst zelf op zoek naar geschikte kandidaten in hun eigen netwerk of database. Verder bieden deze jobsites vaak de mogelijkheid om zogenaamde job-alerts in te stellen.

Gratis jobsites

Er zijn online legio jobsites te vinden waar je je cv gratis kunt plaatsen. Je mag aannemen dat dit de meest gekozen optie is. Dat betekent dat er veel concurrentie is. Denk daarom goed na over specifieke titels en omschrijvingen. Soms is het slim om opvallende termen te gebruiken en soms is het beter om algemene en de meest gangbare termen te gebruiken, bijvoorbeeld omdat de zoektocht van werkgevers en recruiters via een ‘zoekbot’ gaat die juist zoekt op de meest voorkomende termen.

Betaalde jobsites

Als je je cv op een betaalde site plaatst, zal de massa (en dus concurrentie) kleiner zijn. Het is echter de vraag of dat ook voor jouw situatie voordelen biedt. Je mag er van uitgaan dat jobsites waarbij je moet betalen voor het plaatsen van je cv op termijn een oplossing voor je kunnen zijn, zolang je maar genoeg geduld hebt, én tijd. Houd er rekening mee dat er commerciële belangen kunnen meespelen en je data ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Sites voor specifieke branches

Recruiters die zoeken naar specifieke werkkracht en opereren in branches die uitgebreidere en meer onderscheidende kenmerken vereisen (denk aan marketing, wegenbouw, fijnmechanica of IT) hebben vaak een online jobsite waarbij je gegevens volgens specifieke eisen moeten worden ingevuld, omdat werkgevers de cv’s op hun eigen wijze (gestandaardiseerd) willen lezen. Bovendien kunnen de recruiters sneller en gerichter zoeken naar de juiste kandidaten als de gegevens van kandidaten op een gestandaardiseerde manier zijn opgeslagen. De moeite die het hen scheelt, betekent wel extra werk voor de kandidaten bij het invoeren van hun cv.

CV in Word

Heb je een cv in Word? Dan is uploaden de meest eenvoudige optie. Na het uploaden kan het zijn dat jouw bestand wordt omgezet (geconverteerd), zodat je cv-gegevens kunnen worden opgeslagen in de database van de recruiter. Na deze omzetting is er vaak een preview beschikbaar. Maak gebruik van deze optie en controleer of jouw invoer - én de omzetting daarvan - klopt.

CV als PDF

De kans is groot dat jij een PDF-bestand hebt van jouw cv. Dat is ook erg handig, want bij een Pdf-bestand verschuiven je teksten niet meer en weet je zeker dat de indeling van jouw cv netjes blijft, ook voor de werkgever of recruiter. Werken met een cv in PDF heeft dus zeker de voorkeur! De meeste tekstverwerkingsprogramma’s (zoals Microsoft Word) hebben de mogelijkheid om een bestand als PDF weg te schrijven. Check wel even op je eigen computer hoe het eindresultaat er uitziet. In een PDF-verwerkingsprogramma zoals Adobe Acrobat kun je pagina’s toevoegen. Dit is handig als je een foto of presentatie aan je cv wilt toevoegen. Op jobsites is er vaak ook de mogelijkheid om een PDF te uploaden.

Zelf cv-gegevens invullen

Niet alle databases van recruitmentbureaus hebben de mogelijkheid om een Word- of PDF-bestand om te zetten naar hun eigen standaarden. Dan zit er niets anders op dan dat je zelf de gegevens van je cv invult. Invullen is uiteraard een gevreesde optie die je als kandidaat liever niet tegenkomt. Het is immers veel werk en de kans bestaat dat je bij het overtikken van je cv fouten maakt. Toch komt dit ook nog vaak voor, ook bij de meer gespecialiseerde recruiters met jobsites. Bedenk dat je bij het invoeren op ideeën kunt komen en het is best mogelijk dat je plotseling een foutje ontdekt in jouw eigen cv dat er al maanden in zat.

Beveiligde omgeving

Jobsites bieden vaak een beveiligde omgeving waarop werkgevers en werkzoekenden moeten inloggen. Jouw cv is dan alleen in te zien door een ingelogde werkgever. Vraag jezelf af of je je cv wel wil plaatsen op een jobsite waarbij jouw cv openbaar in te zien is. Dan kan namelijk iedereen je cv zien. Verwijder dan in elk geval jouw persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld adres en telefoonnummer).

Registreren en inloggen

Bij de beveiligde sites moet je meestal registreren om te kunnen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Zorg dat je jouw inloggegevens duidelijk en veilig opbergt zodat je ze paraat hebt als het nodig is. Aanvullende zaken zoals voorbeelden van werk en een profiel- of pasfoto hebben vaak een gefixeerd formaat, verhouding en bestandsgrootte. Houd daar rekening mee. Kom je er niet uit? Gebruik dan bijvoorbeeld je profielfoto van LinkedIn. Die is gemakkelijk te downloaden.

Rechten en AVG

Hoe zit het eigenlijk met al die persoonlijke gegevens? Mogen werkgevers en recruiters dit zomaar opvragen en wat doen ze er eigenlijk mee? Het gaat in de meeste gevallen om cv’s en sollicitatiebrieven, maar soms ook om de resultaten van een assessment, een psychologisch onderzoek of een medische keuring (aanstellingskeuring). Je wilt dat er zorgvuldig wordt omgegaan met je sollicitatiegegevens. Wees niet bang, het gaat om persoonsgegevens en vallen dus onder de Wet bescherming persoonsgegevens en Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die sinds 25 mei 2018 van kracht is.

Sollicitatiegegevens: standaard 4 weken bewaren

Sollicitanten vallen onder de groep ‘relaties’ en dit betekent dat, in dit geval, de jobsite hoort aan te geven wat ze met jouw gegevens doen. Vaak hoort daar een privacyverklaring bij. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de eigenaar van de site of een beschikbare contactpersoon. Bij plaatsing of afgifte van je cv en andere persoonlijke gegevens hoort de vraag of de ontvanger de gegevens na de procedure mag bewaren. Jouw sollicitatiegegevens mogen niet langer dan vier weken na afronding van de procedure bewaard worden. Dat schrijft de NVP-sollicitatiecode voor.

Houd je online gegevens actueel

Het lijkt een optie die je niet mag overslaan: je cv op een jobsite plaatsen. En toch kan het ook tegen je werken, bijvoorbeeld als je al een baan hebt en je wordt na jaren nog steeds benaderd voor jobs. Inmiddels is je cv niet meer up-to-date en zijn je gegevens verouderd. Misschien ben je verhuist en heb je een ander telefoonnummer, of ben je met pensioen of geëmigreerd. Het is slim om een overzicht te houden op welke jobsites je gegevens staan en deze aan te passen of zelfs weg te halen als je dat nodig vindt. Zorg ervoor dat de versie van jouw cv up-to-date is (en blijft!). Maak desnoods een terugkerende aantekening in je agenda om je cv te updaten of opnieuw te uploaden.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.