Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Welke veelgebruikte woorden en zinnen kun je op je cv beter vermijden?

Veelgebruikte woorden en zinnen op je cv

Je cv is hét middel om jezelf positief onder de aandacht te brengen van werkgevers en recruiters. Je ervaring, opleidingen en vaardigheden spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol, maar je kunt nog meer doen om die droombaan te bemachtigen. Het gebruiken van de juiste woorden en zinnen op je cv zijn daar een goed voorbeeld van.


Hoe weet je nou welke woorden en zinnen dit zijn? Er zijn namelijk ook de bekende ‘dooddoeners’: woorden en zinnen die zo vaak worden gebruikt, dat ze iedere betekenis hebben verloren. Die moet je dus zien te vermijden. In dit artikel kun je alles lezen over veelgebruikte woorden en zinnen op je cv – zowel de woorden en zinnen die je wél en die je niet moet gebruiken.


De meest populaire woorden op een cv

Een goede manier om erachter te komen wat nou de meest populaire woorden zijn, is door te kijken naar het jaarlijkse rapport dat netwerksite LinkedIn hierover maakt. Ieder jaar analyseren zij wat de ‘buzzwords’ van dat moment zijn. Dit geeft natuurlijk ook een goed inkijkje in wat veelgebruikte woorden op een cv zijn.  


Uit het laatste rapport over buzzwords op LinkedIn, blijken dit de 10 meest gebruikte woorden in Nederland te zijn:  


 • Gespecialiseerd
 • Leiderschap
 • Gefocust
 • Strategisch
 • Ervaren
 • Gepassioneerd
 • Expert
 • Creatief
 • Innovatief
 • Gecertificeerd  


Hier storen recruiters zich aan

Als je een cv gaat maken, heb je wellicht niet in de gaten dat veelgebruikte woorden en zinnen op je cv storend kunnen werken. Recruiters krijgen echter iedere dag talloze cv’s onder ogen en door de standaard uitdrukkingen die vaak gebruikt worden, beginnen veel cv’s op elkaar te lijken. Saai, onorigineel en inspiratieloos… Die beoordeling is vaak genoeg reden om een curriculum vitae op de afwijsstapel te doen belanden.


Uiteraard wil je voorkomen dat jouw cv dit lot beschoren is, dus wees voorzichtig met welke woorden en zinnen je op je cv gebruikt. Dit zijn de uitdrukkingen die in de meeste gevallen hun betekenis hebben verloren:  


 • Teamspeler
 • Flexibel
 • Ik houd van aanpakken
 • Mensen-mens
 • Echte duizendpoot
 • Geen 9-tot-5-mentaliteit
 • Resultaatgericht
 • Spin in het web
 • Manusje-van-alles 


Nu is het niet zo dat je deze veelgebruikte woorden en zinnen helemaal uit je cv moet schrappen. Bij een job waarin je veel moet samenwerken, mag je best aangeven dat je hier goed in bent. De kunst is echter om je verhaal zo te brengen, dat het niet langer klinkt als een holle kreet, maar als een authentieke omschrijving van wie jij werkelijk bent.


Zo ga je om met veelgebruikte woorden en zinnen op je cv

Wanneer je populaire woorden en zinnen op je cv wilt gebruiken, is het belangrijk om ze te koppelen aan overtuigende voorbeelden. Hiervoor kun je de STAR-methode gebruiken. STAR staat voor:


Situatie: Hoe was de situatie?

Taak: Wat waren je taken?

Activiteiten: Wat heb je gedaan?

Resultaat: Wat was het resultaat? 


Dus wil je benadrukken dat je een echte duizendpoot of flexibel bent, geef dan duidelijke voorbeelden. Dit spreekt een recruiter of werkgever veel meer aan dan een dertien-in-een-dozijn opsomming zoals ze zoveel tegenkomen.


Voorbeeld:

Als administratief medewerker was ik werkzaam achter de schermen van het bedrijf. Toen de receptioniste onverwachts uitviel en er niemand was om voor haar in te vallen, ben ik achter de balie gaan zitten. Het ontvangen van gasten en beantwoorden van telefoontjes behoorden ineens tot mijn taken, terwijl ik dat normaal gesproken niet deed. Het ging mij goed af: zowel klanten als mijn leidinggevende waren zeer tevreden over mijn inzet en mijn flexibiliteit. Sindsdien viel ik vaker in bij de receptie.


Een goede plek om dit soort concrete voorbeelden die passen bij jouw persoonlijkheid op te nemen, is in je persoonlijk profiel. Dit is een stukje tekst van enkele zinnen waarin je op je cv net iets meer kunt vertellen over jouw interesses en drijfveren. 


Een professioneel cv maken

Populaire woorden en zinnen op je cv gebruiken hoeft dus niet altijd een slechte zet te zijn, maar we raden je aan om zorgvuldig af te wegen welke je echt wilt gebruiken. Door hier goed over na te denken, voorkom je dat jouw cv als middelmatig wordt beoordeeld en op de stapel met afgewezen sollicitaties belandt.

: Je geslacht op je CV vermelden: is dat waardevolle informatie?

Geslacht op je cv vermelden

Je vraagt je wellicht af: waarom zou ik mijn geslacht op mijn cv zetten? Wat is het nut? Is het geen uitnodiging tot discriminatie? Ziet een recruiter of toekomstige werkgever al niet aan mijn naam wi...

Lees verder »
Geen ervaring? Maak duidelijk wie je bent en wat je wilt!

CV zonder ervaring

Denk eens goed na: heb je echt helemaal geen ervaring? Of ben je een starter op de arbeidsmarkt en denk je dat informatie over je opleiding(en), stages, bijbaantjes, cursussen en vaardigheden geen bel...

Lees verder »
Ziekte op je cv vermelden: geef positieve informatie

Ziekte vermelden op je cv

Mensen met een (chronische) ziekte, handicap of een beperking die naar een job solliciteren hebben in principe recht op dezelfde kansen als ‘gezonde’ werknemers. Maar wat is gezond? En hoe beperkt ben...

Lees verder »