CV voorbeeld accountant of boekhouder

CV voorbeeld accountant of boekhouder

De digitalisering zorgt er in vele bedrijfstakken voor dat bepaalde taken overbodig worden gemaakt. Ook in de financiële dienstverlening en met name de accountancysector. Ga je als accountant met je tijd mee en blijf je up-to-date van de laatste ontwikkelingen dan zal het vinden van een job geen groot obstakel vormen. Om te solliciteren heb je een professioneel en sterk accountants cv nodig. Met onderstaande tips creëer jij binnen een handomdraai een goed curriculum vitae.

De functie van accountant wordt vaak in één adem genoemd met die van een boekhouder. Hoewel deze twee functies op veel vlakken overeenkomen, zijn er ook verschillen. Zo heeft de accountant een meer controlerende functie. Accountants houden zich bezig met het controleren van de bedrijfsadministratie, het opstellen van de boekhouding en accountantsverklaringen, en het controleren van jaarrekeningen. Verder heeft een accountant een adviserende rol. Andere taken van een accountant zijn:

 • Privé- en gerechtelijke expertise
 • Administratieve organisatie en kwaliteitsbewaking
 • Advies in fiscale zaken
 • Vertegenwoordiging van individuele vennoten bij controle
 • Opmaken van de nodige verslagen

Een ander groot verschil is dat iedereen zich boekhouder mag noemen, het is namelijk geen beschermde titel. Accountant is dit wel en je kunt deze titel alleen verdienen door een opleiding tot accountant succesvol af te ronden.

Personalia

De eerste stap bij het maken van een accountants cv is het invullen van je persoonlijke gegevens. Deze gegevens bestaan uit je voor- en achternaam, je adres, je telefoonnummer en je e-mailadres. Verder zet je ook altijd een geboortedatum op je cv. Je kunt je personalia verder uitbreiden door een website, je LinkedIn-profiel en andere nuttige informatie toe te voegen.

Personalia

Naam: Pieter de Smedt

Adres: Van Aerdstraat 1, 2060 Antwerpen

Telefoonnummer: +32(0)479 123456

E-mailadres: pieterdesmedt@email.be

Geboortedatum: 16 januari 1980

LinkedIn: linkedin.com/pieterdesmedt

Website: www.pieterdesmedt-accountancy.be

Persoonlijk profiel

Met alleen een opsomming van je werkervaring en je opleidingen ben je er nog niet. Wil je echt opvallen tijdens het sollicitatieproces? Zorg er dan voor dat je een interessant persoonlijk profiel toevoegt aan je curriculum vitae. In een aantal zinnen leg je uit wie jij als persoon bent, hoe je te werk gaat, wat je ambitie is en naar wat voor soort functie je op zoek bent. Wees creatief en houd je persoonlijk profiel kort en krachtig.

Persoonlijk profiel

Als accountant heb ik 18 jaar ervaring binnen het KMO in het midden- en hoogsegment. Dagelijks overzicht scheppen in een wirwar van cijfers: daar geniet ik volop van. Structuur aanbrengen en duidelijke uitleg geven aan klanten zijn enkele kwaliteiten die ik bezit als accountant.

Opleidingen en cursussen

Wil je accountant worden dan zul je een opleiding in de richting accountancy-fiscaliteit moeten volgen. Na je opleiding dien je als assistent accountant een stage af te ronden van drie jaar. Het is van belang om duidelijk jouw opleiding te omschrijven op je cv en erbij te zetten of je over een diploma beschikt.

In de accountancy is het zaak om steeds bij te leren. Zeker in de huidige digitale wereld. Afgeronde cursussen en trainingen zijn ook belangrijk om te vermelden op je accountants cv.

Opleidingen

September 1998 – juni 2002 Accountancy-fiscaliteit, HO Gent, Gent

Cursussen

2020 Fiscale actualiteiten (behaald)

2017 Change- en risicomanagement

2015 Beleggen en de fiscus

Ervaring

Accountancy is een uitgebreid vakgebied. Daarom is het slim om onder het kopje ‘Ervaring’ je accountancywerkzaamheden in grote lijnen te omschrijven. Denk hierbij aan de taken die je hebt uitgevoerd, voor welk soort klanten je hebt gewerkt en welke softwarepakketten je onder de knie hebt. Concrete feiten doen het altijd goed op een accountants cv.

Ervaring

Januari 2005 – heden Financieel accountant, Anders, Antwerpen

In mijn functie als financieel accountant schakel ik veel tussen verschillende afdelingen en regio’s binnen een internationale omgeving. Mijn taken zijn:

 • Boeken en verwerken van financiële gegevens
 • Debiteurenbeheer
 • Crediteurenbetalingen
 • Tijdig en juist indienen en verwerken van belastingaangiftes
 • Verwerken van bankafschriften
 • Cost controlling

Ik heb kennis opgedaan van de volgende software: Exact Globe, Bascone.

September 2002 – december 2005 Assistent accountant, Aerends & Co, Gent

Als assistent accountant bij een groot administratie- en belastingkantoor onderhield ik een uitgebreid klantenportefeuille. Ik voerde de volgende taken uit:

 • Beoordelen van administraties
 • Opstellen en analyseren van tussentijdse rapportages
 • Verzorgen van aangiften omzetbelasting
 • Onderhouden van klantcontacten
 • Vragen signaleren en adviezen voorbereiden

Verder deed ik kennis op van Exact Online, Infine en Accountview.

Stages

Een essentieel onderdeel van een studie in de accountancy is het afronden van een stage. Een ideale manier om de geleerde theorie toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je het reilen en zeilen in de zakelijke wereld. Ook een onderzoeksopdracht of een afstudeerscriptie kun je opnemen in je cv als deze relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Stages

Januari 2002 – mei 2002 Stagiair accountancy, Creemer, Gent

Als stagiair accountancy leerde ik veel over fiscale aangiftes en het verwerken van financiële administraties. Verder voerde ik de volgende taken uit:

 • Opstellen van tussentijdse rapportages
 • Verrichten van voorbereidend werk
 • Klantcontacten onderhouden

Vaardigheden en eigenschappen

Zelfwerkzaamheid en nauwkeurigheid zijn twee belangrijke kwaliteiten van een accountant. Een kleine misrekening kan al tot grote financiële gevolgen leiden. Daarnaast zul je als accountant ook je weg moeten kunnen vinden in verschillende boekhoudsoftware. Deze vaardigheden vermeld je op je cv onder het kopje ‘Vaardigheden’. Ook jouw eigenschappen zijn van grote waarde voor een werkgever. Je fungeert als adviseur en gesprekspartner dus moet je in staat zijn helder te communiceren, vriendelijk over te komen en heb je klanttevredenheid hoog in het vaandel staan.

Vaardigheden

 • Exact Globe – zeer goed
 • Bascone – zeer goed
 • Communicatief en sociaal vaardig – zeer goed

Eigenschappen

 • Klantvriendelijk
 • Flexibel

Lay-out van je accountants cv

Net als in je werk, laat je ook op je cv zien dat jij een ster bent in het houden van overzicht, dat je accuraat te werk gaat en dat je serieus bent ingesteld. Deze kernwaarden laat je terugkomen in je curriculum vitae door te kiezen voor een lay-out met rustige kleuren en een lettertype zonder tierelantijnen. Kies voor een overzichtelijke indeling en maak goed gebruik van witruimte waardoor je cv leesbaar wordt voor de recruiter of werkgever. Houd je cv zakelijk en laat overbodige informatie achterwege.

Maak nu je eigen accountants cv!

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.