Maak je cv als ingenieur

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
CV ingenieur of engineer

CV voorbeeld ingenieur

Aan de slag als ingenieur? Dan kun je aardig wat richtingen op. Elk probleem vraagt namelijk om een andere aanpak. Zo kun werkzaam zijn als bouwkundig ingenieur, civiel ingenieur of bijvoorbeeld projectingenieur. Heb je een passende vacature gezien, dan is het tijd om te solliciteren met een professioneel cv. Aan de hand van een aantal nuttige tips stel jij een aantrekkelijk en overzichtelijk ingenieurs cv samen.


In het Engels wordt de functie ingenieur aangeduid als engineer. Ben je opgeleid tot ingenieur dan heb je een universitaire technische studie gevolgd. De meeste ingenieurs beschikken over een groot probleemoplossend vermogen en zijn goed in analytisch denken. Een van de belangrijkste taken van een ingenieur is het oplossen van problemen. Dit kunnen complexe technische problemen zijn, maar ook organisatorische, technologische of natuurwetenschappelijke problemen. Het oplossen van problemen doet een ingenieur door er op een wetenschappelijke wijze naar te kijken. De aangedragen oplossingen worden door anderen in de praktijk toegepast. Als ingenieur kun je werkzaam zijn binnen diverse sectoren zoals de lucht- en scheepvaart, de automotive en de bouw. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van algemene taken van een ingenieur:


 • Onderhoudsplannen opstellen
 • Opleiden van medewerkers en stagiaires voor het gebruik van apparaten en processen
 • Budgetbeheersing
 • Ontwerpen van bouwplannen
 • Technische verbeteringen bedenken
 • Analyses uitvoeren Personalia

De informatie die je als eerste noteert op je cv zijn je persoonlijke gegevens. Hieronder vallen je naam, je adres, je geboortedatum en je contactgegevens. Je kunt je personalia verder uitbreiden met een link naar je LinkedIn-profiel. In je cv kun je hiernaar verwijzen mocht je aanvullende informatie kwijt willen over bepaalde onderdelen. Een prettige bijkomstigheid is dat werkgevers feedback kunnen lezen op LinkedIn van collega’s en leidinggevenden over jouw als persoon en hoe je werkt. 


Personalia

Naam: Maurice Penner

Adres: Van Aerdstraat 1, 2060 Antwerpen

Telefoonnummer: +32(0)479 123456

E-mailadres: email@adres.be

Geboortedatum: 15 januari 1985

LinkedIn: linkedin.com/mauricepenner 


Persoonlijk profiel

Bij het solliciteren naar een job ben je waarschijnlijk niet de enige kandidaat. Werkgevers ontvangen vaak tientallen en soms wel honderden sollicitaties voor een openstaande vacature. Om staande te blijven in het sollicitatieproces moet je proberen de aandacht van de lezer vast te houden. Een uitstekende manier hiervoor is het toevoegen van een persoonlijk profiel. In je profielschets omschrijf je in zo’n drie tot vier zinnen waar je kwaliteiten liggen, hoe je te werk gaat en welke toegevoegde waarde jij biedt.  


Persoonlijk profiel

Als ingenieur heb ik 13 jaar ervaring met werken in complexe en duurzame projecten. Ik zoek graag de verbinding op met mijn teamleden om samen tot een geweldig eindresultaat te komen. In mijn verdere carrière wil ik me richten op de ontwikkeling en productie van producten die het verschil maken. 


Opleidingen en cursussen

Aangezien je als ingenieur aan de slag kunt binnen verschillende vakgebieden is er niet één specifieke opleiding. Daarom is het slim om jouw gevolgde opleiding duidelijk op je ingenieurs cv te zetten. Zo krijgt de recruiter een goed beeld van je achtergrond. Bouwkundig ingenieurs hebben bijvoorbeeld een studie Bouwkunde afgerond terwijl een landbouwingenieur een opleiding Werktuigbouwkunde heeft gevolgd. Naast je opleiding vermeld je eventueel aanvullende cursussen op je ingenieurs cv. 


Opleidingen

September 2003 – juni 2006 Bachelor Bouwkunde, Universiteit Antwerpen, Antwerpen

September 2006 – juni 2007 Master Industriële wetenschappen, Universiteit Antwerpen, Antwerpen  


Cursussen

2017 Project Leadership (behaald)

2015 Product Durability (behaald)  


Ervaring

Aan de hand van je ervaring als ingenieur laat je de recruiter of werkgever zien wat je kunt. Zeker in dit vakgebied is het aan te raden om nader uitleg te geven bij een probleem en hoe jij dit probleem hebt opgelost. In veel gevallen fungeert een ingenieur ook als projectleider of projectmanager. Wees in de beschrijving van je functie zo specifiek mogelijk en leg je uit wat je taken en verantwoordelijkheden waren. 


Ervaring

November 2014 – heden Bouwkundig ingenieur duurzaam bouwen, Durable Group, Diemen

Als bouwkundig ingenieur ben ik onderdeel van het team duurzaam bouwen waarbij de focus ligt op het zo optimaal mogelijk integreren van duurzaamheid in de bouw. Mijn taken bestaan uit:

 • leidinggeven aan een team van 10 medewerkers
 • uitwerken van concepten en produceren van unieke producten
 • tekeningen en assemblages maken
 • samenwerken met andere ingenieurs
 • communiceren en afspraken maken met leveranciers en onderaannemers 


Oktober 2007 – oktober 2014 Junior bouwkundig ingenieur, Stassen, Antwerpen

In mijn functie als junior bouwkundig ingenieur ondersteunde ik de senior bouwkundig ingenieur bij verschillende projecten voor de optimalisatie van productieprocessen. Ik voerde de volgende werkzaamheden uit:

 • productieprocessen analyseren
 • verstoringen verhelpen en oplossen
 • procedures en voorschriften opstellen
 • aandragen en implementeren van verbeteringen
 • betrokken bij de ontwikkeling, productie en inzet van nieuwe producten 


Vaardigheden en eigenschappen

Bij het verbeteren van processen, het ontwerpen van producten of het maken van bouwplannen moet je als ingenieur nauwkeurig en gestructureerd te werk gaan. Plannen moeten kwalitatief goed in elkaar steken en je moet kritisch zijn op wat je levert. Dergelijke vaardigheden komen ook terug in de vacaturetekst. Kijk goed wat er gevraagd wordt en pas hier je ingenieurs cv op aan.  


Vaardigheden

Probleemoplossend vermogen – zeer goed

CAD – zeer goed 


Eigenschappen

Nauwkeurig

Gestructureerd 


Hobby’s en interesses

Om je ingenieurs cv een extra boost te geven, kun je je hobby’s en interesses vermelden. Vaak kan een werkgever veel opmaken uit dergelijke informatie. Is schaken een van je hobby’s? Dan betekent dit dat je goed bent in analytisch denken. Of wellicht is programmeren iets wat je graag doet in je vrije tijd. Hiermee toon je aan dat je over probleemoplossende vaardigheden beschikt.


Hobby’s en interesses

Schaken

Programmeren 


Lay-out

Zorg ervoor dat je ingenieurs cv niet te lang is en houd het kort en bondig. Naast de inhoud moet je ook aandacht besteden aan de buitenkant van je cv. Om de aandacht van de recruiter of werkgever te trekken, kies je voor een professionele en aantrekkelijke lay-out. Houd rekening met een overzichtelijke indeling, goed gebruik van koppen en titels en door voldoende witruimte in te bouwen zorg je voor een leesbaar document.  


Maak nu zelf je eigen ingenieurs cv!

CV magazijnmedewerker

CV voorbeeld magazijnmedewerker

Met onder andere de komst van webwinkels zijn veel bedrijven op zoek naar magazijnmedewerkers. Je zult dus voldoende vacatures vinden in je zoektocht naar een nieuwe job. Veel webwinkels hebben zelf g...

Lees verder »
CV secretaresse, directie assistent, managementassistent

CV voorbeeld secretaresse

Door technologische ontwikkelingen en automatisering verandert het beroep van secretaresse of directie assistent geleidelijk aan steeds meer. Handige tools, applicaties en software worden in het leven...

Lees verder »
Spaans cv

Spaans cv opstellen

Zon, zee en een relaxte levensstijl zijn de ingrediënten die van Spanje een populair land maken. Zowel voor een ontspannen vakantie als om naar te emigreren. Ook zijn er veel Belgische studenten te vi...

Lees verder »