Maak je cv als journalist

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
CV voorbeeld journalist

CV voorbeeld journalist

Werken in de journalistiek levert best wat concurrentie op. Er zijn veel vacatures voor journalisten of verslaggevers te vinden. Tegelijkertijd ontvangen werkgevers ook veel sollicitaties. Om jezelf staande te houden tijdens het sollicitatieproces lees je hier een aantal nuttige tips om van jouw cv een winnend journalisten cv te maken.


Een journalist is iemand die artikelen schrijft voor verschillende media zoals kranten, websites en tijdschriften. Ook kun je als journalist reportages maken voor radio en tv. Voordat je een artikel op papier krijgt, moet je eerst feiten verzamelen en analyseren. Dit doe je door het afnemen van interviews, bijvoorbeeld met deskundigen, maar ook door goed te observeren. Nadat je genoeg nieuwswaardige informatie hebt, ga je aan de slag met het schrijven van je artikel. Je verzint zelf koppen, bedenkt onderschriften bij foto’s en zorgt voor het juiste beeldmateriaal. Je kunt werkzaam zijn als allround journalist, maar je kunt je ook specialiseren in een of meerdere specialisaties zoals politiek, onderwijs, wetenschap of milieu. Naast het verzamelen van nieuws en het verzorgen van verslaglegging over actualiteiten heb je als journalist meerdere taken:


 • Voorbereidend werk verrichten
 • Betrokken personen interviewen
 • Verifiëren van uitspraken
 • Teksten reviseren
 • Doelgroepen analyseren Personalia

Een juist gespelde naam is, zeker in de journalistiek, zeer belangrijk. Bij het publiceren van een opiniestuk of een nieuwsartikel wil je natuurlijk niet dat er een verkeerde naam wordt genoteerd. Ditzelfde geldt ook voor je journalisten cv. Je begint je curriculum vitae met het noemen van je naam, je adres, je geboortedatum en je contactgegevens. Een waardevolle toevoeging aan je personalia is een link naar een website of blog waar je artikelen voor schrijft. Zo krijgt de werkgever direct een idee van je schrijfstijl. Solliciteer je op een functie waarvoor je veel op pad moet? Noteer in dit onderdeel op je cv dan ook welke rijbewijzen je hebt. 


Personalia

Naam: Lynn Vandeneynde

Adres: Van Aerdstraat 1, 2060 Antwerpen

Telefoonnummer: +32(0)479 123456

E-mailadres: email@adres.be

Geboortedatum: 12 maart 1983

Rijbewijs: B

Blog: www.lynnschrijft.be 


Persoonlijk profiel

Als journalist is schrijven natuurlijk helemaal jouw ding. Deze vaardigheid komt zeer van pas bij het opstellen van een persoonlijk profiel. In deze sectie zet je in een paar zinnen op papier wat voor persoon je bent, hoe je te werk gaat en wat je ambities zijn. Het doel van je persoonlijk profiel is om de aandacht van de werkgever te trekken zodat hij of zij aangespoord wordt om je cv in detail door te nemen.  


Persoonlijk profiel

Ik heb als journalist meer dan 15 jaar ervaring en hou ervan om prikkelende opiniestukken te schrijven. Naast schrijver zie ik mezelf ook als een soort ‘taalpolitie’ en kijk ik mijn stukken grondig na zodat de eindredactie nauwelijks werk heeft aan mijn input. Ik ben flexibel en resultaatgericht en haal altijd gestelde deadlines. In de toekomst wil ik stagiaires en aankomende journalisten wegwijs maken in mijn prachtige vakgebied. 


Opleidingen en cursussen

Er is niet één specifieke opleiding waarmee je het beroep van journalist kunt uitoefenen. Omdat er meerdere manieren zijn om in de journalistiek terecht te komen – bijvoorbeeld een hbo-opleiding Communicatie of Journalistiek – noteer je duidelijk op je cv welke diploma’s je op zak hebt. Met de veranderingen in het medialandschap zul je je continu moeten laten bijscholen. Deze workshops, cursussen en trainingen vormen een belangrijk onderdeel van je journalisten cv. 


Opleidingen

September 2001 – juni 2005 Journalistiek, AP Hogeschool, Antwerpen  


Cursussen

2015 Redactionele vaardigheden

2011 Masterclass Financiële journalistiek

2008 Mediatraining  


Ervaring

Veel journalisten hebben een bepaalde specialisatie. Een of meerdere onderwerpen waar ze graag over schrijven en waar ze veel kennis van hebben. Laat je toekomstige werkgever weten wat jouw specialisaties zijn en vermeld deze in de omschrijving van je ervaring. Verder noteer je ook bij wat voor soort organisatie je gewerkt hebt en voor welk soort media je hebt geschreven. 


Ervaring

Juni 2015 – heden Journalist en verslaggever, Radio Antwerpen, Antwerpen

Als journalist en verslaggever bij een mediabedrijf vergaar ik lokaal nieuws en doe ik uitgebreid onderzoek voor opiniestukken over onderwerpen als financiën en economie. Mijn taken bestaan onder andere uit: 

 • Het voorbereiden van interviews
 • Het opnemen van nieuwsitems
 • Het opnemen van voice-overs
 • Het schrijven en publiceren van nieuwsartikelen en opiniestukken zowel online als offline
 • Het proeflezen en reviseren van artikelen
 • Het aansturen van redactiepersoneel 


Juli 2005 – mei 2015 Journalist, Media Belgium, Antwerpen

In mijn functie als journalist bij een grote online uitgever reisde ik door het hele land om verslag te leggen van verschillende onderwerpen: klimaatverandering, natuurverschijnselen en het milieu. Naast het schrijven van interessante artikelen waren mijn taken: 

 • Op de hoogte blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen rondom het klimaat
 • Vertalen van ingewikkelde vraagstukken naar leesbare artikelen voor de doelgroep
 • Bedenken van originele invalshoeken 


Publicaties

Wil je aangenomen worden bij een nieuwe organisatie dan zul je de werkgever moeten overtuigen van jouw kunnen. Door eerder gepubliceerde publicaties op te lijsten op je journalisten cv heb je een mooie troef in handen. Onder het kopje ‘Publicaties’ noteer je de titel van je publicatie met eventueel een link naar de betreffende content.  


Publicaties

 • Opiniestuk op Nieuws.com met als onderwerp ‘Klimaatverandering door de jaren heen’
 • Artikel in het tijdschrift ‘Money’ met als onderwerp ‘Geld maakt niet gelukkig, wel welvarend’ 


Vaardigheden en eigenschappen

Een van de talenten waar je als journalist over moet beschikken is, uiteraard, een goede schrijfvaardigheid. Omdat de meeste kandidaten deze vaardigheid naar boven zullen brengen op hun cv, is het aan te raden om goed naar de vacature te kijken en de vaardigheden en eigenschappen eruit te pikken waarmee je opvalt. Juist een portie lef en flink wat doorzettingsvermogen zijn onmisbaar als je op zoek bent naar nieuws. Ook moet je goed zijn in het kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken bij het bepalen van de nieuwswaarde. Nieuws vergaren doe je meestal aan de hand van betrouwbare bronnen; kunnen netwerken is dan ook iets wat een werkgever graag op een cv terugleest. 


Vaardigheden

Sociale en communicatieve vaardigheden – zeer goed

Analytisch vermogen – zeer goed 


Eigenschappen

Doorzettingsvermogen

Goed kunnen netwerken 


Lay-out van je journalisten cv

Om nog meer op te vallen met je journalisten cv kun je ervoor kiezen om je vormgeving zo aan te passen dat het lijkt alsof de lezer een krant in handen heeft. Ben je geen ster in het ontwerpen van een lay-out? Maak het jezelf makkelijk en kies een van de professionele templates van CVwizard. Zo weet je zeker dat je cv voldoende witruimte bevat en creëer je overzicht aan de hand van duidelijke titels en koppen. Het spreekt voor zich dat je je journalisten cv goed naleest en alle spelfouten er uithaalt.


Maak nu je eigen journalisten cv! 

CV voorbeeld projectmanager of projectleider

CV voorbeeld projectmanager

In een functie als projectmanager of projectleider ben je breed inzetbaar en kun je werk vinden binnen verschillende branches. Welke sector je ook kiest, zorg ervoor dat je je cv laat aansluiten bij d...

Lees verder »
CV opstellen in het Duits

CV in het Duits

Werken in het buitenland is voor veel mensen een droom die uitkomt. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje of Duitsland. Solliciteren op een functie in Duitsland of in een ander Duitstalig land vereist een...

Lees verder »
Professioneel cv maken met een cv generator

CV generator

Een leuke nieuwe job bemachtigen is niet altijd makkelijk. Er reageren vaak tientallen kandidaten voor die ene functie en de meeste cv’s zien er hetzelfde uit. Een curriculum vitae opstellen dat direc...

Lees verder »