Ziekte vermelden op je CV: Lees onze tips

Ziekte vermelden op je cv: is dat verstandig?

Mensen met een (chronische) ziekte, handicap of een beperking die naar werk solliciteren hebben in principe recht op dezelfde kansen als ‘gezonde’ werknemers. Maar wat is gezond? En hoe beperkt ben je als je ziek bent? Welke consequenties heeft je ziekte op de uitvoering van je functie? Is het verstandig om op je cv te vermelden dat je ziek bent (geweest)? En dan hebben we het uiteraard niet over dat griepje waar iedereen wel eens last van heeft. Lees verder om erachter te komen wat je wel en niet hoeft te vertellen over jouw ziekte of beperking.

De wet is er duidelijk over: je hoeft tijdens je sollicitatieprocedure niets te zeggen over gezondheid, ziekteverleden of kinderwens. Deze wet moet discriminatie voorkomen. Is je ziekte of beperking zichtbaar of een belemmering voor de reguliere uitvoering van een functie? Draai dan niet om de hete brij heen, lieg niet en wees duidelijk. Geef op een positieve manier aan wat jouw mogelijkheden zijn. Of je gezondheid en fysieke staat wel of niet zichtbaar zijn: laat het in elk geval geen aanleiding zijn voor speculatie en aannames, of zelfs een afwijzing. Vermoed je dat je bent afgewezen vanwege je ziekte? Dien dan een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Ziekte hoeft geen reden voor afwijzing te zijn

Op je cv vermeld je duidelijk wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je carrière wensen zijn. Het gaat over wat je kan en wat je wil. Beperkingen die anderen zien en aannemen, hoeven geen reden te zijn om een functie naar behoren in te vullen: het kan je juist sterker maken. Heb je een (ernstige) ziekte of blessure overwonnen (of zit je midden in een dergelijk proces) dan heeft dit ongetwijfeld je karakter gevormd. Als ervaringsdeskundige weet jij zelf het beste hoe om te gaan met zaken waar anderen geen weet van hebben of zelfs bang voor zijn. Probeer op een positieve manier te omschrijven wat de gevolgen van de ziekte of beperking voor jou zijn of hoe jij (op een positieve manier) met de nadelen omgaat. In sommige gevallen is het zelfs een pré als jij een ziekte hebt overwonnen. Als je bijvoorbeeld mensen met een burn-out wilt helpen en begeleiden, dan kan het in je voordeel werken als je zelf in een dergelijke situatie hebt gezeten.

Gat in je cv door ziekte

Ook als je in het verleden ziek bent geweest, hoef je dit niet op je cv te vermelden. Ben je vanwege ziekte een tijdje uit de roulatie geweest en kon je daardoor niet werken? Dan ontstaat er een zogenaamd gat in je cv. Je kunt natuurlijk het gat laten voor wat het is en in het sollicitatiegesprek toelichten waardoor dit gat ontstaan is. Maar de kans bestaat dat jouw cv wordt afgewezen op het feit dat er een gat (of meerdere gaten) in je cv staan. Werkgevers en recruiters zijn allergisch voor gaten op je cv; laat hen niet gissen naar de reden van dat gat. Vermeld daarom liever duidelijk waarom je niet hebt kunnen werken en geef er een positieve draai aan. Geef een korte toelichting en benadruk de voordelen die op jou van toepassing waren. Een optimistische visie komt veel overtuigender over. Vermijd daarom zielige verhalen en zorg dat je juist krachtig overkomt op je cv. Let op: de exacte aard (of naam) van jouw ziekte hoef je niet te vermelden als je dat niet wilt.

Aanpassingen aan beide zijden

Net zoals het dragen van een bril of de noodzaak om te zitten op een ergonomische stoel geen reden hoeven te zijn om naar behoren te functioneren, zo hoeft je (chronische) ziekte of beperking dat ook niet te zijn. Geef duidelijk aan wat jij nodig hebt om je werk te kunnen doen. Misschien gaat het om een aanpassing van je werkplek of heb je ’s ochtends meer tijd nodig. Of je hebt op gezette tijden een medische afspraak, denk aan suiker- en nierpatiënten, of je volgt een hersteltraject vanwege een ongeval of blessure. Dit zijn zaken die je liever bewaart voor een sollicitatiegesprek. Geef in het gesprek met de nieuwe werkgever niet alleen aan wat je nodig hebt, maar toon ook flexibiliteit en bespreek wat er kan, mag en mogelijk is. Maak er sowieso geen halszaak van. Op je cv kun je het beste niet te veel uitweiden over jouw ziekte of beperking: richt je aandacht op de zaken die er toe doen, zoals ervaring, opleiding en jouw vaardigheden. Bedenk wel: er is geen spontane meldingsplicht wat betreft ziekten en het is aan jou wat je op je cv zet.

In sommige gevallen verplicht om ziekte te melden

Stel, je hebt ernstige rugklachten en daardoor is zwaar werk eigenlijk geen optie, ook al ben je dat gewend in functies in de bouw of logistiek. Dan is solliciteren op een vergelijkbare functie niet slim en kan het ernstige juridische consequenties hebben als je je (hopelijk tijdelijke) beperking verzwijgt, de baan toch accepteert en enkele weken later in de ziektewet belandt.

Chronische ziekte op je cv

Wat zet je op jouw cv als je chronisch ziek bent? Zoals gezegd ben je het niet verplicht, maar eerlijk zijn en openheid van zaken wordt door werkgevers op prijs gesteld. Het kan zijn dat je aangepaste werktijden of een periode van (geestelijke en lichamelijke) gewenning nodig hebt. Voor herstel van een ongeval, virus, blessure, medicijnkuur of andere medische situatie kan hetzelfde gelden. Bedenk goed dat je niet de enige bent, want in Nederland leven meer dan vijf miljoen mensen met een of meerdere chronische ziektes. Je werkt(e) vaker dan je denkt samen met een ‘lotgenoot’ en staat verre van alleen. Veel werkgevers hebben er ervaring mee.

Het gaat erom wat je wél kan

Laat jouw ziekte, aandoening of beperking je wat betreft solliciteren niet in de weg zitten. Haal het positieve eruit, vermeld (als je dat wilt) kort en duidelijk wat er is en focus vooral op wat jij wél kan. Je cv is vooral een document waarmee je laat zien wat jij een nieuwe werkgever te bieden hebt. En zaken die beperkt mogelijk of onmogelijk zijn: daarvoor kun je samen (liefst in het sollicitatiegesprek) zoeken naar oplossingen. Het is belangrijk dat een toekomstige werkgever ziet wat jij voor het bedrijf kan betekenen.

Heb je twijfels over dit onderwerp of wil je er dieper op ingaan om erachter te komen wat voor jou de geschikte aanpak is? Neem dan contact op met een loopbaanadviseur, medewerker personeelszaken of recruiter. Zij hebben ervaring en kunnen je verder helpen.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.