CV zonder werkervaring? Bekijk onze tips

CV zonder werkervaring: zo maak je toch een goed cv

Denk eens goed na: heb je echt helemaal geen werkervaring? Of ben je een starter op de arbeidsmarkt en denk je dat informatie over je opleiding(en), stages, bijbaantjes, cursussen en vaardigheden geen belangrijke informatie bieden aan een toekomstig werkgever of recruiter? Natuurlijk is dat waardevol! Net-afgestudeerden, schoolverlaters en jongeren die gaan solliciteren kunnen op hun cv nog steeds laten zien wie ze zijn, waar ze goed in zijn én wat ze willen. We geven tips hoe je als beginnend werknemer zonder werkervaring tóch een goed cv opstelt.

Je cv moet een duidelijk overzicht zijn van relevante activiteiten die gericht zijn op je carrière die jij zakelijk en qua werk voor ogen hebt. Stel je cv kort en bondig op en vermeld alleen zaken die belangrijk zijn voor de functie en werkgever die je op het oog hebt. Zorg dat de inhoud van je cv krachtig overkomt, niet leidt tot aannames en in je voordeel werkt. Alles wat vragen oproept of tot speculatie leidt, kan tot een afwijzing leiden. Dat geldt ook voor een ‘te leeg’ cv of een cv dat aan de korte kant is.

Geen ervaring bestaat niet: je kunt meer dan je denkt

Dus als je geen werkervaring – ‘echte’ functies - op je cv kunt vermelden, zul je met iets anders moeten komen. Begin met je opleidingen, maar dan? Je kunt bijvoorbeeld aangeven waar jij goed in bent (vaardigheden) of wat je persoonlijke eigenschappen (competenties) zijn. Ook is het slim een ‘Persoonlijk Profiel’ (profielschets) op te nemen; dat is een stukje tekst van maximaal 5 regels waarin je iets over jezelf vertelt, waar je naar op zoek hebt of wat je hebt gepresteerd. Neem bijvoorbeeld ook relevante hobby’s op en benoem de talen die je beheerst. Of voorzie je cv van een goede foto: eentje waarop je de juiste professionele uitstraling hebt die bij de functie past en het liefst een foto waarop je glimlacht.

De lezer van jouw cv moet snel kunnen zien wie jij bent, wat je kunt en wat voor functie je ambieert. Kortom, met jouw cv schets je hoe jij waarde kunt toevoegen.

Ervaring tijdens de middelbare school

Vanaf de brugklas wordt je voorbereid op een werkzaam leven en krijg je jaar na jaar telkens een beter beeld van wat je na de middelbare school wilt gaan doen. Ondertussen ben je misschien klassenvertegenwoordiger of misschien heb je een krantenwijk. Of je hebt een bijbaantje bij de supermarkt, je organiseert gezellige avonden op de sportclub, je collecteert voor een goed doel, je helpt bewoners in een verzorgingstehuis, je paste op de kinderen van de buren of je werkte als vrijwilliger op de kinderboerderij. Misschien help je wel in een bedrijf, werkplaats of winkel, schrijf je stukken voor de schoolkrant, je fotografeerde, speelt toneel, geeft muziek- of theatervoorstellingen. Dit zijn allemaal werkzaamheden die laten zien wat jij kan, hoe jij je inzet voor anderen én het kan zeker tellen als ervaring! Je hebt altijd ervaring, ook al werd je er niet (of weinig) voor betaald. Het belangrijkste is dat je werkzaamheden en activiteiten vermeldt die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Ervaring tijdens studie of vervolgopleiding

Vakgerelateerde en nuttige (neven)activiteiten misstaan zeker niet op je cv. Denk aan die (on)betaalde stageperiode, studieprojecten, je afstudeerscriptie, een eigen (online) bedrijfje, of vrijwilligerswerk en bestuursfuncties bij een studentenvereniging of sportclub. Al dit soort bezigheden geven een goed beeld van wie je bent en wat je wilt. En daar kan een lezer van je cv iets mee.

Ervaring na studie of vervolgopleiding

En dan ben je klaar en heb je je diploma binnen: klaar voor de arbeid. Een mogelijkheid is dat je eerst een tijd vrij neemt om je te oriënteren. Dat je je oriënteert is op zich geen informatie voor op je cv. Maar… misschien ga je in die periode wel reizen en leer je allerlei vaardigheden die relevant kunnen zijn voor de functie die je op het oog hebt: je leert een andere taal, je leert andere culturen kennen of je volgt een extra cursus. Zulke zaken kun je zeker vermelden op je cv! Aanvullingen op je kennis en ervaring zijn altijd goed. Benoem de cursus of studie die je hebt gedaan in de periode na je studie. Wijd niet te veel uit en omschrijf kort en krachtig wat je doet en wat het je oplevert in relatie tot het werk in jouw vakgebied.

Stages en vrijwilligerswerk

Wie niet direct betaald aan de slag kan, kan voor een stage of vrijwilligerswerk kiezen. De laatste jaren staan de mogelijkheden zelfs keurig aangegeven op vacaturesites. De grens tussen stage en vrijwilligerswerk is flinterdun, maar het is een nuttige manier van tijdbesteding en heel goed als voorbereiding op een betaald werk. Schrijf op hoe het in je voordeel werkt en houd het kort. Je geeft met dergelijke activiteiten aan dat je graag actief bent en je laat je sociale kant zien.

Persoonlijke eigenschappen

Het is slim om te laten zien wie je bent door je persoonlijke eigenschappen te benoemen. Je kunt deze opsommen in een apart onderdeel ‘Persoonlijke eigenschappen’, of je omschrijft enkele eigenschappen in een persoonlijk profiel: een apart stukje tekst dat je bovenaan je cv plaatst, na je persoonlijke gegevens. Vertel in maximaal 5 regels iets over je persoonlijke ontwikkeling, je kwaliteiten en vaardigheden of wat voor functie je ambieert. Deze informatie moet relevant zijn voor de job waarop je solliciteert. Het kan voor een werkgever heel waardevol zijn om te weten uit wat voor hout je gesneden bent. Misschien is dit wel waardevoller dan een ellenlange lijst met werkervaring! Leer jij bijvoorbeeld snel of pik je gemakkelijk nieuwe procedures op? Houd je van aanpakken, ben je nieuwsgierig, sociaal vaardig, sta je positief in het leven, kun je goed informatie overdragen, heb je zin om aan de slag te gaan in die nieuwe baan of weet jij precies te vertellen welke waarde jij kunt toevoegen? Goed idee om dit op te nemen in je cv!

Kort cv is goed!

Bedenk dat een cv echt niet langer hoeft te zijn dan 1 of 2 kantjes. Een kort en bondig cv is juist goed! Werkgevers en recruiters scannen cv's en beslissen in hele korte tijd of jouw cv op de ja-stapel of de nee-stapel belandt. Dus wees kort en bondig en zorg dat je cv er verzorgd, overzichtelijk en aantrekkelijk uit ziet. Zeker voor een starter op de arbeidsmarkt is een cv van 1 kantje echt voldoende. Bedenk dat jonge starters op de arbeidsmarkt bij sommige werkgevers erg gewild zijn, vooral als zij bereid zijn (verder) opgeleid te worden binnen het nieuwe bedrijf.

Bijna klaar om te verzenden

Tip: leg je cv na het opstellen eventjes weg en lees het daarna nog eens goed door. Probeer daarbij op de stoel van de werkgever te gaan zitten. Vraag je af wat je vindt van het cv van de sollicitant: zou jij jezelf met dit cv uitnodigen voor een sollicitatiegesprek? Stel dezelfde vraag aan iemand anders. Op die manier weet je al snel of je cv klaar is om te verzenden.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.