Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Je bent in het bezit van een eigen wagen. Zet je dit ook op je cv?

Bezit eigen wagen op je cv

Je wilt dat je cv zo compleet mogelijk is. Een professioneel cv is immers een soort persoonlijke brochure waarmee jij je aan recruiters en werkgevers presenteert. Het vermelden van de juiste informatie om die droombaan te scoren is dus heel belangrijk, maar het roept ook vragen op. Van sommige onderwerpen is het namelijk niet altijd even duidelijk of je dit op je cv moet vermelden. Het bezit van een wagen is hier een goed voorbeeld van.


Het is een vraag die regelmatig terugkomt bij het maken van een cv: moet je het bezit van een wagen op je cv vermelden? En zo ja, waar plaats je dit dan in je cv? In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je in je cv wilt opnemen dat je over een eigen wagen beschikt. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend om het bezit van een wagen op je cv te vermelden als dat je in eerste instantie misschien denkt.


Het cv: kort en bondig

Vroeger was het veel gebruikelijker om zaken zoals het bezit van een rijbewijs en eigen wagen (of juist het ontbreken daarvan) op je cv te vermelden. Een cv mocht gerust uit een heel aantal pagina’s bestaan; hoe meer informatie, hoe beter. Want vergrootte dit niet alleen maar de kans op een baan?


Tegenwoordig vinden recruiters en werkgevers het echter veel belangrijker dat een cv er netjes, professioneel en overzichtelijk uitziet. Op deze eisen wordt je als sollicitant eerder afgerend dat het feit of je wel of niet op je cv hebt staan dat je een wagen tot je beschikking hebt.


Eigen wagen vermelden in jouw voordeel

Uiteraard zijn er situaties waarin je wel nadrukkelijk wilt vermelden dat je een wagen hebt. Voor sommige beroepen is het immers een groot voordeel wanneer je een eigen wagen hebt. In dit soort gevallen zet je het bezit van een wagen dus zeker op je cv. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende banen:


  • Taxichauffeur
  • Koerier
  • Vertegenwoordiger
  • Regiomanager 


Er zijn zelfs voorbeelden te noemen waarin een eigen wagen een absolute must is. Het bezit van een wagen op je cv vermelden geeft je hierbij bonuspunten en mag dus absoluut niet vergeten worden. Kijk in de vacaturetekst of er sprake is van de volgende situaties, want dan kun je hier in je cv handig op in spelen:


  • Een baan waarbij je in ploegendienst gaat werken
  • Een baan met nachtdiensten
  • Een baan op oproepbasis
  • Een baan bij een afgelegen bedrijf
  • Een baan waarbij de woon-werkafstand erg groot is 


In bovenstaande gevallen geldt dat het vaak lastig is om afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Een recruiter of werkgever zal dan ook blij zijn om te lezen dat je over eigen een eigen wagen beschikt, zodat het zeker is dat jij zonder problemen op je werk kunt verschijnen. Door het bezit van een wagen op je cv te vermelden, heb je hierbij zeker een streepje voor op andere kandidaten die dit niet aangegeven hebben.


Het bezit van een wagen niet op je cv

Als je het onderwerp van een eigen vervoer op je cv ter sprake wilt brengen, moet je dit alleen doen wanneer je ook daadwerkelijk de beschikking over een wagen hebt. Op je cv moet je uiteraard alleen je positieve punten benadrukken. Als je geen eigen wagen hebt, wil je dit ook niet op je cv vermelden. Je schrijft immers ook niet dat je een slechte planner bent en last hebt van een ochtendhumeur.


Het kan ook zo zijn dat je wel over eigen vervoer beschikt, maar dat dit eigenlijk niet relevant is voor de vacature waarop je solliciteert. Je woont bijvoorbeeld op fietsafstand, er is geen sprake van wisselende diensten of het bedrijf is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Wanneer de beschikking over eigen wagen geen toegevoegde waarde heeft, hoeft het ook niet op je cv.


De belofte van een leasewagen

Het is afhankelijk van de branche waarin je werk zoekt, maar verschillende werkgevers beloven in de vacaturetekst al de beschikking over een leasewagen. Bij het solliciteren op een dergelijke functie kun je je afvragen of het dan nog zin heeft om op je cv te vermelden dat je over een wagen beschikt. Misschien ben je in dat geval geneigd om het weg te laten, maar wij raden je aan om deze informatie toch op je cv te plaatsen.


Door aan te geven dat je in het bezit bent van een wagen, maak je het aannemelijk dat je zelf regelmatig rijdt. Een werkgever zal er hierdoor van uitgaan dat jij je zeker voelt in het verkeer en dat een leasewagen bij jou in vertrouwde handen is. In het sollicitatieproces zou deze informatie er heel goed voor kunnen zorgen dat jij de baan krijgt en niet die andere kandidaat zonder vermeende rijervaring.


Hier vermeld je het bezit van eigen wagen op je cv

Mocht je uiteindelijk besluiten dat je het eigen vervoer wel op je cv wilt vermelden, dan doe je dit onder het kopje personalia. Om ruimte te besparen, kun je dit toevoegen aan een vermelding van je rijbewijs. Het kost dan niet nog een extra regel van je cv en werkgevers en recruiters kunnen in één oogopslag zien dat zij zich in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over hoe jij op je werk komt.

Het juiste lettertype op je cv doet wonderen voor je sollicitatie.

Lettertype op je cv

Een goed cv maakt een goede eerste indruk. Dit doe je niet alleen met een op maat gemaakt cv van de juiste lengte, maar ook door te letten op het gebruikte lettertype op je cv. Het gekozen lettertype...

Lees verder »
Je geboortedatum op je cv vermelden: is dat verstandig?

Geboortedatum op je cv vermelden

Het is een goed voorbeeld van één van die dingen die veel mensen zonder nadenken op hun cv vermelden: hun geboortedatum. Dit gebruik is namelijk zó ingesleten, dat men er inmiddels vanuit gaat dat dit...

Lees verder »
Voor werkgevers en recruiters is je adres op je cv nog altijd belangrijke informatie

Adres op je cv zetten

Tegenwoordig is het cv kort en bondig. Alleen echt relevante informatie die je gaat helpen om die baan te bemachtigen, wordt nog vermeldt. Dat is uiteraard een goed uitgangspunt, maar het lijkt er teg...

Lees verder »