Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Zorg dat je ervaring zo goed mogelijk op je cv komt te staan.

Ervaring op je cv

Het is één van de drie pijlers van een professioneel cv: je ervaring. Het mag dan ook duidelijk zijn, dat het heel belangrijk is dat je je ervaring op de juiste manier op je cv zet. Bovendien moet je er ook voor zorgen, dat je onder het kopje ervaring precies hetgeen vermeldt waar de lezer onmiddellijk dolenthousiast van wordt. De recruiter of werkgever die jouw cv onder ogen krijgt, moet na het lezen ervan naar de telefoon grijpen om jou uit te nodigen voor een eerste gesprek.


Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel. Wij vertellen je hoe je je ervaring zo aantrekkelijk mogelijk presenteert – zelfs wanneer je als starter over nog maar weinig relevante ervaring beschikt. Door je ervaring goed op je cv te zetten, zorg je ervoor dat jij de job van je dromen binnensleept!


Hier plaats je je ervaring op je cv

Je begint je curriculum vitae altijd met je personalia (je naam, je adres, je contactgegevens en eventueel zaken zoals je geboortedatum en/of je burgerlijke staat). Heb je een persoonlijk profiel geschreven, dan plaats je dit onder de personalia. Een persoonlijk profiel is echter geen verplicht onderdeel van je cv, dus je mag dit ook weglaten en direct je ervaring of je opleidingen vermelden.


De keuze tussen het eerst vermelden van je ervaring of het eerst vermelden van je gevolgde opleidingen, is aan jou. Welke volgorde het beste werkt, is per sollicitatie verschillend en dien je altijd goed te beoordelen. Maar daarover meer verderop in dit artikel.


Bij het maken van een cv is het gebruikelijk om je meest recente ervaring bovenaan te zetten. Hieronder komen de banen die je daarvoor hebt gehad, teruglopend in tijd. Vandaar dat dit ook wel een teruglopend cv wordt genoemd. Je laatste job noem je als eerste en je eerste job (mits relevant, zoals je hieronder kunt lezen) als laatste.


Relevante ervaring op je cv

Een veelgemaakte fout bij het vermelden van de ervaring op het cv, is dat iedere job erop gezet wordt. Maar ook bij het maken van een cv geldt: overdaad schaadt. Wees dus kritisch en kijk goed naar wat je écht op je cv moet zetten.


Bij wat meer ervaring kunnen studentenjobs vaak achterwege gelaten worden – tenzij ze relevant zijn voor de job waar je op solliciteert. Wanneer je altijd vakantie- of studentenjobs in de horeca hebt gehad en je reageert op een job in de horeca, dan wil je uiteraard wél delen dat je al ervaring hebt in deze branche.


Een andere manier om te vermelden dat je verschillende studentenjobs hebt gehad, is door deze te clusteren. In één zin kun je zo duidelijk maken dat je in een bepaalde periode ook de handen uit de mouwen hebt gestoken. De vermelding ‘diverse studentenjobs’ dekt in veel gevallen de lading.


Zo vermeld je je ervaring op je cv

Niet alleen waar je je ervaring op je cv zet en wat je aan ervaring op je cv zet is belangrijk; ook hoe je het vermeldt speelt een grote rol. Je wilt je ervaring immers ook op de juiste manier vermelden.


Bij je ervaring wil een recruiter of werkgever de volgende informatie terug kunnen vinden:


  • De naam van het bedrijf waar je hebt gewerkt
  • De job die je hier had
  • Wanneer je hier hebt gewerkt
  • Een korte omschrijving van jouw werkzaamheden, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten 


Belangrijk: zorg dat de omschrijvingen van je werkzaamheden niet te lang worden. Het cv moet overzichtelijk blijven en recruiters en werkgevers willen het snel kunnen scannen op zoek naar relevante informatie. Lange lappen tekst staan dit doel in de weg en je cv zal sneller aan de kant gelegd worden. Werk dus liever met enkele korte zinnen, trefwoorden of – als je genoeg ruimte hebt – met opsommingen.


Spreek de taal van het bedrijf

Dezelfde job kan bij bedrijf X anders heten dan bij bedrijf Y, terwijl het in feite toch om dezelfde werkzaamheden gaat. Hier speel je slim op in door de jobtitels hetzelfde te houden op je cv. 


Voorbeeld: 

Je hebt gewerkt als administratief medewerker en solliciteert nu op de job van medewerker office management. Uit de omschrijving blijkt dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van beide jobs hetzelfde zijn. je kunt het ‘administratief medewerker’ op je cv dus prima vervangen door ‘medewerker office management’. Degene die jouw cv leest, ziet meteen dat jij over de juiste ervaring beschikt.


Laat resultaten zien op je cv

Een overzicht van vorige jobs, taken en verantwoordelijkheden vormen het hart van je ervaring, maar voeg daar – als het even kan – ook nog behaalde resultaten aan toe. Heb je een omzetstijging gerealiseerd? Heb je mensen opgeleid? Heb je een ander doel bereikt dat belangrijk was voor het bedrijf waar je werkte? Zet het op je cv! 


Vooral resultaten die je kunt onderbouwen met cijfers (10% omzetstijging of 15 mensen opgeleid) staan goed op je cv. Wees duidelijk, want dit wekt vertrouwen bij de werkgever of recruiter.


Weinig ervaring? Zet dan dit op je cv

Werkgevers en recruiters kijken vaak als eerste naar iemands ervaring. Maar hoe zit dat dan als je bijna nog geen ervaring hebt? Als je net of bijna bent afgestudeerd, heb je uiteraard geen lijst aan jarenlange ervaring tot je beschikking. Toch kun je je cv nog altijd op een aantrekkelijke manier opstellen.


Wanneer je nog niet over veel ervaring beschikt, noteer je uiteraard wel de studentenjobs die je hebt gehad. Ook is het goed om te weten, dat je ook stages op je cv mag vermelden. Hiermee kleed je je cv niet alleen verder aan, maar je laat ook zien dat je al tijdens je studie praktijkervaring hebt opgedaan.


Laat daarnaast duidelijk naar voren komen welke opleidingen je hebt gevolgd. Vermeld je studie en de onderwijsinstelling waaraan je studeert/studeerde. Heb je trainingen of cursussen gevolgd die relevant zijn voor de job waarop je solliciteert? Dan zet je deze er uiteraard ook op!


Tot slot kun je ervoor kiezen om een opsomming te geven van nevenactiviteiten die je doet (of hebt gedaan). Voorbeelden hiervan zijn bestuursjobs, vrijwilligerswerk en je inzet voor een vereniging en/of sportclub.


Ben je nog niet tevreden over de inhoud van je cv? Dan is het wellicht een aanrader om geen teruglopend of een chronologisch cv te maken, maar om te kiezen voor een vaardigheden cv.


Wat te doen met een gat in je cv?

Niet alleen een gebrek aan ervaring kan een issue zijn, je kunt ook een gat in je cv hebben. Een gat in je cv ontstaat wanneer je een tijdje werkloos bent geweest. Dit kan zijn omdat je geen passende job kon vinden, maar ook doordat je er zelf voor koos om tijdelijk niet aan het werk te zijn – bijvoorbeeld doordat je thuis bleef om voor de kinderen te zorgen of omdat je een sabbatical hebt genomen.


Er wordt nogal eens gedacht dat een dergelijk gat in je cv problemen oplevert, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt je cv op dezelfde manier aankleden zoals je zou doen wanneer je over weinig ervaring beschikt. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent over de reden voor het gat in je cv en dat je je sterke kant benadrukt.

Een link opnemen in je cv naar je profiel op LinkedIn is zeker een goed idee.

LinkedIn en andere social media op je cv

Een link opnemen in je cv naar je profiel op LinkedIn is zeker een goed idee. En hoe zit het met het vermelden van andere social media accounts op je cv? Welke accounts zet je er wel op en welke niet?...

Lees verder »
Kinderen hebben grote invloed op je werkende leven, maar toch vermeld je je kinderen lang niet altijd op je CV.

Kinderen op je cv

Moet je op je cv vermelden dat je kinderen hebt? Een vraag die je als ouder kan stellen over het maken van je cv. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven. Het is in elk geval niet verplicht om...

Lees verder »
Liegen op je cv: niet doen!

Liegen op je cv

Liegen op je cv is geen goed idee. Je presentatie is je grootste troef bij de zoektocht naar een (nieuwe) job. Jouw cv is daarbij je visitekaartje én toegang tot introductie en kennismaking met een to...

Lees verder »