Een foto op je cv: wel of niet doen?

Een foto op je cv: wel of niet doen?

Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel cv’s recruiters dagelijks onder ogen krijgen? En ook de HR-afdeling van een bedrijf, waar meerdere vacatures openstaan, krijgt soms wel tientallen sollicitaties per dag binnen. Met dat in je achterhoofd snap je ongetwijfeld waarom het zo belangrijk is dat jij een professioneel en uniek cv kunt insturen. Je wilt immers wel opvallen tussen die talloze andere kandidaten.

Een foto aan je cv toevoegen kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Het is echter niet verplicht en je kunt per sollicitatie beslissen of je al dan niet een foto op je cv plaatst. Dit artikel helpt je om bij iedere sollicitatie de juiste keuze te maken.

Is een foto op je cv een trend?

Een foto toevoegen aan je cv is niet nieuw. Al decennialang worden sollicitanten gevraagd om een foto mee te sturen met hun sollicitatie, maar dat was eerder bijzaak. Nu lijkt een foto op je cv echter steeds populairder te worden. Loopbaandeskundigen zien het zelfs als één van de belangrijkste trends voor sollicitanten.

Uiteraard hebben de experts ook een verklaring voor deze trend. Een foto toevoegen is namelijk een manier om jezelf op een positieve wijze te presenteren. Afbeeldingen spelen een grote rol in ons leven: verschillende sociale mediaplatformen zijn zelfs uitsluitend gemaakt voor het delen van foto’s en video’s. Met foto’s kun je een bepaald beeld van jezelf naar voren zetten en dat idee wordt steeds vaker gebruikt in het sollicitatieproces. Zo kun jij de werkgever laten zien dat je een beleefde en vriendelijke kandidaat bent!

Het nut van een foto op je cv

Het belangrijkste doel van een foto op je cv is om jezelf op een positieve wijze te presenteren. Het gezegde luidt immers niet voor niets ‘een beeld zegt meer dan 1.000 woorden’. Ook als sollicitant kun je van deze wijsheid goed gebruik maken.

Een foto op je cv zorgt ervoor dat je sollicitatie meer aanspreekt en daardoor beter onthouden wordt. Gaat het bovendien om een representatieve functie, zoals bijvoorbeeld receptionist, accountmanager of medewerker in een winkel, dan wordt het door recruiters en werkgevers vaak gewaardeerd om al van tevoren je gezicht te kunnen zien. Dat stelt hen (tot op zekere hoogte) in staat om te beoordelen of jouw verschijning bij de functie past.

Voordelen en nadelen van een foto op je cv

Een foto aan je cv toevoegen is niet verplicht en daarom kun je bij iedere sollicitatie zelf overwegen om dit wel of niet te doen. Kijk goed naar de functie waarop je solliciteert en beoordeel aan de hand van de volgende voor- en nadelen of je een foto meestuurt met je cv:

Voordelen

  • Een foto zorgt ervoor dat je cv opvalt
  • Je kunt jezelf als een professionele, vriendelijke kandidaat presenteren
  • Je naam wordt beter onthouden omdat de recruiter een beter beeld van jou in het hoofd heeft

Nadelen

  • Een foto kan zorgen voor vooroordelen
  • Een foto kan afleiden van de inhoud
  • Je kunt gediscrimineerd worden op basis van je uiterlijk

7 tips om een foto uit te kiezen

Wil je een foto toevoegen? Houd dan wel rekening met enkele belangrijke criteria. Je cv is een professioneel document, dus je kunt niet zomaar iedere willekeurige foto van jezelf gebruiken. Denk bij het kiezen van een geschikte foto aan het volgende:

  1. Neem een portretfoto
  2. Kies een foto met een neutrale achtergrond
  3. Zorg dat je er professioneel op staat
  4. Glimlach op de foto
  5. Kijk op de foto in de lens
  6. Zorg voor een recente foto
  7. Houd rekening met de belichting

Een portretfoto

Een pasfoto werkt het beste op je cv. Mocht je die niet meteen beschikbaar hebben, dan kun je een uitsnede maken uit een andere foto. Zorg er in dat geval voor dat de uitsnede je gezicht laat zien, plus nog een stukje van je hals en kledij.

Een foto met een neutrale achtergrond

Bij de fotograaf kun je professionele pasfoto’s met een neutrale achtergrond laten maken. Wil je zelf een foto maken of kies je er één die je al eerder gemaakt hebt, let dan goed op de achtergrond. Stoort die niet? Het is belangrijk dat er geen voorwerpen of personen op de achtergrond te zien zijn – je moet de aandacht immers op jezelf vestigen.

Professioneel op de foto

Voor een foto op je cv zijn zogenaamde ‘grappige’ foto’s uit den boze. Dus niet in zwemkleding op het strand of tijdens het uitgaan met vrienden. Let goed op je kledij, hoe je haar zit en of eventuele tatoeages en piercings zichtbaar zijn.

Glimlachend op de foto

Een glimlach laat ieder mens een stuk sympathieker overkomen dan zonder lach op het gezicht. Door te glimlachen straal je uit dat je vriendelijk bent en prettig om mee samen te werken. En laten dat nu net twee eigenschappen zijn die werkgevers (en collega’s) bijzonder waarderen op de werkvloer!

In de lens kijken

Je hoeft echt niet kaarsrecht voor de camera te staan, maar zorg er wel voor dat je in de lens kijkt op de foto die je kiest. Op die manier maak je als het ware oogcontact met degene die jouw cv bekijkt en beoordeelt. Hierdoor kom je slimmer, vriendelijker en zelfs invloedrijker over. Vergeet dit dus ook niet in de praktijk toe te passen wanneer je bent uitgenodigd voor het eerste gesprek.

Een recente foto

Je cv geeft een actueel overzicht van je gegevens, opleidingen, werkervaring en vaardigheden, dus het spreekt voor zich dat ook de foto op je cv niet te oud mag zijn. Wanneer een recruiter je cv bekijkt, valt het misschien niet op wanneer je een foto van vijf jaar geleden hebt toegevoegd, maar zodra je uitgenodigd wordt voor een gesprek, is het natuurlijk wel erg prettig als je ook nog op je foto lijkt.

Niet te donker, ook niet overbelicht

De foto op je cv moet je verhaal versterken. Het plaatje moet dus helemaal kloppen: de foto mag niet te licht of te donker zijn. Als de belichting niet klopt, dan leidt dat de aandacht af. Met een donkere foto kom je zelfs een stuk minder sympathiek over!

Opgelet: je (profiel)foto’s op sociale media

Als je ergens solliciteert, is de kans groot dat een recruiter of werkgever niet alleen je cv en motivatiebrief beoordeelt, maar je ook opzoekt op sociale media. Met dit in je achterhoofd is het dus verstandig om ook even je foto’s op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en dergelijke te checken. Let hierbij op het volgende:

  • Wat straal je uit op je profielfoto(‘s)?
  • Zijn alle foto’s voor iedereen te zien of staan ze op privé?
  • Ben je misschien in foto’s getagd waarvan je liever niet wilt dat een werkgever ze ziet?

Wat al te vrolijke vakantiefoto’s of sfeerbeelden van een avondje stappen kun je misschien beter even achter slot en grendel zetten. Je wilt immers wel een goede eerste indruk maken.

Is de foto wel écht geschikt?

Zoals je een cv niet te overhaast mag schrijven is het eveneens belangrijk dat je de foto voor op je cv met zorg kiest. Je cv kun je nadien nog door iemand laten nalezen voor een laatste controle, en dat geldt ook voor de bijgevoegde foto.

Zelf ben je misschien van mening dat de gekozen foto helemaal perfect is voor je sollicitatie, maar een ander kijkt hier weer op een heel andere manier naar. Een tweede paar ogen ziet misschien dingen die jou niet opgevallen zijn. Als het om jezelf gaat, ben je meestal toch wat bevooroordeeld en misschien is die ene spontane foto die je zo geschikt vond toch niet helemaal passend op je cv…

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.