Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Geloof of religie op je cv

Religie op je cv

In je zoektocht naar een nieuwe job is jouw curriculum vitae het eerste contactmoment tussen jou en een potentiële werkgever. Het is niet meer dan logisch dat dit document de juiste relevante informatie moet bevatten om in aanmerking te komen voor een sollicitatiegesprek. Dit doe je door jezelf zo goed mogelijk te presenteren en onder andere jouw kennis en expertise, je ervaring en je competenties op te schrijven. Naast de ‘feiten’ wil een recruiter ook graag weten wat voor persoon jij bent. Wat zijn je hobby’s en interesses? Waar houd je van? Ook een eventueel geloof of levensovertuiging is hier onderdeel van. Zet je je religieuze voorkeur wel of niet op je cv?


Waarom wel doen? 

Normaal gesproken is het selecteren van kandidaten voor een functie op basis van ras, levensovertuiging, geslacht, godsdienst of politieke gezindheid in België niet toegestaan. In de Antidiscriminatiewet staan alle eisen beschreven waar een sollicitatieprocedure aan moet voldoen. Er is een uitzondering op de regel: maakt religie een fundamenteel onderdeel uit van de identiteit van de organisatie, dan is het toegestaan om een kandidaat te selecteren op basis van een bepaalde geloofsovertuiging. 


Baan met religieuze achtergrond

Ben je gelovig en ga je solliciteren op een job met een religieuze achtergrond? Dan is dit een hele goede reden om je godsdienst op je cv te vermelden en zo je baankansen te vergroten. Bijvoorbeeld als je reageert op een functie als maatschappelijk werker bij een religieuze organisatie, een docent op een katholieke school of een voorlichter bij een Joodse gemeente. 


Werken in een religieuze geografische locatie

Niet alleen bij banen met een religieuze achtergrond kun je ervoor kiezen om je geloof te vermelden, ook als je solliciteert bij een bedrijf dat zich bevindt in een bepaalde religieuze geografische locatie. 


Waarom niet doen?

Aan jou de keus om te zeggen: ik zet mijn geloofsovertuiging niet op mijn cv. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat religie een privé-aangelegenheid is dat je niet hoeft te delen met een potentiële werkgever. Hierbij geldt wel dat je niet kunt verwachten dat je werkgever rekening houdt met je geloof als hij of zij er geen weet van heeft.


Ongewenste discriminatie

Naast het feit dat het hebben van een godsdienst een privéaangelegenheid is, zou je ook kunnen besluiten om religie niet op je cv te zetten om ongewenste discriminatie te vermijden. Hoewel de Antidiscriminatiewet voorschrijft dat een werkgever geen onderscheid mag maken op grond van onder andere godsdienst, politieke gezindheid en levensovertuiging, kan het in de praktijk anders uitpakken. Het mag dus niet, maar toch kan het voorkomen dat je cv in de prullenbak belandt vanwege je geloofsovertuiging. Zelfs als je op alle andere vlakken wel voldoet aan de functie-eisen. Wil je dit voorkomen, dan kun je ervoor kiezen om dit niet te vermelden.


Hoe maak je de juiste beslissing?

Of je je geloofsovertuiging wel of niet moet vermelden, is een beslissing die alleen jijzelf kunt maken. Wel is het aan te raden om goed af te wegen of bepaalde informatie relevant is om in aanmerking te komen voor de job. Wil je graag als kapper aan de slag dan is het vermelden van je bijbaan als skileraar niet erg relevant. Ga je juist voor een baan in het onderwijs, dan kan deze ervaring goed van pas komen. Hetzelfde geldt voor religie op je cv. Bedenk goed op wat voor manier deze informatie kan bijdragen aan een positieve kijk op jouw sollicitatie. 


Hoe vermeld ik mijn religie?

Je hebt de keuze gemaakt om je religieuze achtergrond op te nemen op je cv. Er zijn verschillende manieren om dit te verwerken in je curriculum vitae. Kies de manier die het beste bij je past. 


In je personalia

Geen enkel cv kan zonder het vermelden van persoonsgegevens. Je begint je levensloop met je naam, je adres, je geboortedatum en je telefoonnummer en e-mailadres. Ook is dit onderdeel van je curriculum vitae een prima plaats om je geloofsovertuiging te vermelden.


Als onderdeel van je ervaring

Jaag je een carrière na als manager en speel je binnen jouw religieuze organisatie een leidende rol? Dan is dit een mooie manier om jouw kennis en kunde naar voren te brengen onder het kopje ‘ervaring’. Leg hierbij uit wat je taak was en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. 


Als onderdeel van je persoonlijke profiel

In een korte profielschets leg jij de lezer uit wie je bent, want je doet en wat je ambitie is. Je geeft de recruiter als het ware een kijkje in jouw leven. Dit is dan ook een ideale plek op je cv om iets te vertellen over je geloof.  


Persoonlijke keuze

Of je er nu voor kiest om wel je religie te vermelden of niet: dit is een persoonlijke keuze. Het is niet verplicht om je geloof te vermelden. Dus weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak zelf een afgewogen keuze.

10 meest gemaakte fouten op een cv

10 meest gemaakte fouten op een cv

Wil jij graag uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Dan is stap één het schrijven van een professioneel cv dat opvalt. Zie je cv als een promotiebrochure waarin je je kennis en kunde aan de...

Lees verder »
Voorbeeld cv verpleegkundige

CV voorbeeld verpleegkundige

Mensen worden steeds ouder en de zorg in de zorgsector neemt steeds meer toe. Vanwege het grote tekort aan medisch personeel is er veel vraag naar verpleegkundigen. Als je gebruikmaakt van een overzic...

Lees verder »
CV magazijnmedewerker

CV voorbeeld magazijnmedewerker

Met onder andere de komst van webwinkels zijn veel bedrijven op zoek naar magazijnmedewerkers. Je zult dus voldoende vacatures vinden in je zoektocht naar een nieuwe job. Veel webwinkels hebben zelf g...

Lees verder »