Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Laat hobby’s en interesses op je cv in je voordeel werken

Hobby’s en interesses op je cv plaatsen

Je hobby’s en je interesses vertellen iets over wie je bent. Het kan daarom helemaal geen kwaad om te kijken of je deze informatie ook op je cv kunt plaatsen. Zaken als personalia, opleidingen en ervaring zijn feitelijke gegevens en geven maar een eenzijdig beeld van de persoon achter de sollicitatie. Bovendien kan het vermelden van je hobby’s en interesses op je cv de recruiter of de werkgever ervan overtuigen dat jij inderdaad de ideale kandidaat bent voor de job.


In dit artikel gaan we in op het op de juiste manier vermelden van hobby’s en interesses op je cv. Je wilt immers dat je met deze extra informatie inderdaad een goede indruk maakt. Wij laten je zien wanneer het slim is om je hobby’s en interesses te delen en wat de do’s en don’ts zijn. Dit stelt je in staat om iedere keer weer een overtuigend en professioneel cv te maken.


De meningen verschillen

Het vermelden van hobby’s en interesses op je cv is een onderwerp waarover valt te discussiëren. Sommige recruiters en werkgevers zien het curriculum vitae als een zakelijk document waarop dit soort ‘informele’ informatie eigenlijk niet thuishoort. Anderen zien het echter als de manier om wat meer te weten te komen over degene die solliciteert. 


Bij het maken van een cv is het dan ook belangrijk dat je goed naar de vacaturetekst kijkt. Welke job-eisen worden hierin gesteld? Wat is het voor bedrijf waar je solliciteert? En wat zijn eigenlijk jouw hobby’s en interesses – passen ze wel bij deze organisatie?


Wanneer je het gevoel hebt dat het vermelden van hobby’s en interesses op je cv hierbij niet op zijn plaats is, kun je het zekere voor het onzekere nemen en ze weglaten. Het is immers geen verplicht onderdeel op je cv.


Wees kritisch bij het vermelden van hobby’s en interesses

Heb je besloten dat je hobby’s en interesses wel op je cv wilt vermelden? Dan is het belangrijk om een volgende afweging te maken. Het delen van hobby’s en interesses moet immers wel een zinvolle aanvulling op je cv zijn. Er zijn enkele belangrijke criteria voor het wel of niet plaatsen van hobby’s en interesses op je cv:


Een voor de job relevante hobby of interesse

Je wilt in je cv alleen relevante informatie geven. Het vermelden van hobby’s en interesses heeft dan ook alleen nut wanneer deze relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. 


Voorbeeld:

Eén van je hobby’s is lezen. Solliciteer je naar de job van bedrijfsmanager bij een kledingwinkel, dan heeft deze hobby geen toegevoegde waarde. Ambieer je echter dezelfde job bij een boekhandel, dan komt deze hobby uiteraard vooraan te staan.


Positieve associaties met een hobby of interesse

Niet iedere hobby of interesse kan rekenen op positieve associaties. Het is dan ook belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Vraag eventueel aan familie of vrienden welke associaties een bepaalde liefhebberij bij hen oproept. Zelf kun je dit immers wat lastiger beoordelen, want jij vindt dit wel leuk.


Voorbeeld:

Zit je bij de scouting, dan zal vrijwel iedereen dit een leuke hobby vinden. Het roept positieve associaties op. Is je andere hobby echter het houden van gifslangen, dan zorgt dit voor heel andere associaties – die meestal een stuk minder positief zijn. 


Beschikking over bepaalde vaardigheden

Voor sommige hobby’s en interesses is het noodzakelijk dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Kijk in hoeverre deze vaardigheden aansluiten op de functie-eisen in de jobaanbieding. Zie je een duidelijke match, dan kun je hier uiteraard je voordeel mee doen.


Voorbeeld:

Voor een hobby als ‘film kijken’ hoef je niet over bijzondere vaardigheden te beschikken. Ben je daarentegen dol op escape rooms, dan zal een recruiter aannemen dat je sterk bent in analytisch denken en goed kunt samenwerken. 


Interessant gespreksonderwerp

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek, wil je dat dit prettig en soepel verloopt. Het hebben van een bijzondere hobby of interesse kan het ijs breken en een interessant gespreksonderwerp vormen. Bovendien: als jij kunt vertellen over je passie, kom je enthousiast over en menig recruiter of werkgever wordt hier positief door beïnvloed.


Voorbeeld:

Ook al kun je gepassioneerd vertellen over je hobby ‘musea bezoeken’, je gesprekspartner zal hier een redelijk beeld bij hebben en er wellicht niet naar vragen. Heb je een wat ongewonere hobby, zoals geocaching of line dancing, dan is de kans aanwezig dat het gesprek hierop komt. 


Om een goede beslissing te kunnen nemen, stel je jezelf de volgende vragen:


  • Is mijn hobby of interesse relevant voor de job waarop ik solliciteer?
  • Wordt mijn hobby of interesse geassocieerd met positieve (karakter)eigenschappen?
  • Maakt mijn hobby of interesse duidelijk dat ik over bepaalde vaardigheden beschik?
  • Kan mijn hobby of interesse als ijsbreker dienen tijdens het eerste sollicitatiegesprek? 


Het vermelden van hobby’s en interesses op je cv heeft pas een toegevoegde waarde wanneer je minimaal één van de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden.


Dit is not done wanneer het over hobby’s en interesses gaat

Hobby’s en interesses die niet voldoen aan één van de hierboven genoemde criteria kun je beter niet op je cv zetten. Daarnaast zijn er ook twee andere belangrijke doodzondes waar je rekening mee moet houden wanneer je hobby’s en interesses op je cv wilt vermelden:


  1. Hobby’s en interesses verzinnen. Ga geen dingen verzinnen omdat je denkt dat je hier punten mee scoort op een sollicitatie. Val je door de mand, dan kun je de job wel op je buik schrijven.
  2. De werkelijkheid wat mooier maken. Het is pas een hobby of je hebt alleen interesse in iets als je het vaker dan één keer doet / hebt gedaan. Noem je jezelf bergbeklimmer, dan is het wel de bedoeling dat je meer klimervaring hebt dan die ene proefles in de klimhal. 


Zo vermeld je hobby’s en interesses op je cv

Heb je relevante en/of interessante hobby’s en interesses en wil je deze op je cv vermelden? Dan is het zaak om te weten hoe je dit het beste doet. Onthoud dat hobby’s en interesses veel minder belangrijk zijn dan je personalia, je opleidingen en je ervaring. Daarom raden we je het volgende aan:


  • Informatie over je hobby’s en interesses plaats je onder personalia, opleidingen en werkervaring (of indien je gebruik maakt van onze cv generator aan de linkerkant van een lay-out die dit ondersteunt).
  • Vermeld maximaal vier hobby’s en/of interesses. Heb je er meer, dan kun je beter een selectie maken van welke het beste passen bij de job waarnaar je solliciteert.
  • Word je cv te lang? Laat hobby’s en interesses dan weg. Het ideale curriculum vitae is niet langer dan 2 A4’tjes.


Hobby’s en interesses op je cv vermelden is een goede manier om al in de eerste fase van de sollicitatie iets meer persoonlijke informatie over jezelf te geven. Relevante hobby’s, hobby’s waar specifieke vaardigheden voor nodig zijn en/of hobby’s die positieve associaties oproepen, kunnen in je voordeel werken. Maak hier dus zeker gebruik van – mits het op je cv past!

Frans cv opstellen

Frans cv

Sta je op het punt om te solliciteren naar jouw droomjob bij een Franstalig bedrijf in bijvoorbeeld Frankrijk of Wallonië? Dan doe je er goed aan om jouw cv in het Frans op te stellen. Zelfs als het o...

Lees verder »
CV student scholier

Student cv

Op zoek naar een stage, studentenjob of je eerste echte job? Als student of scholier beschik je meestal niet over veel relevante ervaring. Hoe zorg je er dan toch voor dat je wordt uitgenodigd voor ee...

Lees verder »
CV onderwijs, docent, leerkracht

CV voorbeeld docent

Ben je docent of leerkracht in het onderwijs? Dan zal het vinden van een nieuwe job niet teveel problemen moeten opleveren. Zeker omdat er te weinig leerkrachten beschikbaar zijn voor het aantal opens...

Lees verder »