Hobby's en interesses op je CV: zo zet je ze neer

Hobby’s en interesses op je cv: de do’s en dont’s

Je hobby’s en je interesses vertellen iets over wie je bent. Het kan daarom helemaal geen kwaad om te kijken of je deze informatie ook op je cv kunt plaatsen. Zaken als personalia, opleidingen en werkervaring zijn feitelijke gegevens en geven maar een eenzijdig beeld van de persoon achter de sollicitatie. Bovendien kan het vermelden van je hobby’s en interesses op je cv de recruiter of de werkgever ervan overtuigen dat jij inderdaad de ideale kandidaat bent voor de functie.

In dit artikel gaan we in op het op de juiste manier vermelden van hobby’s en interesses op je cv. Je wilt immers dat je met deze extra informatie inderdaad een goede indruk maakt. Wij laten je zien wanneer het slim is om je hobby’s en interesses te delen en wat de do’s en don’ts zijn. Dit stelt je in staat om iedere keer weer een overtuigend en professioneel cv te maken.

De meningen verschillen

Het vermelden van hobby’s en interesses op je cv is een onderwerp waarover valt te discussiëren. Sommige recruiters en werkgevers zien het curriculum vitae als een zakelijk document waarop dit soort ‘informele’ informatie eigenlijk niet thuishoort. Anderen zien het echter als de manier om wat meer te weten te komen over degene die solliciteert.

Bij het maken van een cv is het dan ook belangrijk dat je goed naar de vacaturetekst kijkt. Welke functie-eisen worden hierin gesteld? Wat is het voor bedrijf waar je solliciteert? En wat zijn eigenlijk jouw hobby’s en interesses – passen ze wel bij deze organisatie?

Wanneer je het gevoel hebt dat het vermelden van hobby’s en interesses op je cv hierbij niet op zijn plaats is, kun je het zekere voor het onzekere nemen en ze weglaten. Het is immers geen verplicht onderdeel op je cv.

Wees kritisch bij het vermelden van hobby’s en interesses

Heb je besloten dat je hobby’s en interesses wel op je cv wilt vermelden? Dan is het belangrijk om een volgende afweging te maken. Het delen van hobby’s en interesses moet immers wel een zinvolle aanvulling op je cv zijn. Er zijn enkele belangrijke criteria voor het wel of niet plaatsen van hobby’s en interesses op je cv:

Een voor de functie relevante hobby of interesse

Je wilt in je cv alleen relevante informatie geven. Het vermelden van hobby’s en interesses heeft dan ook alleen nut wanneer deze relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.

Voorbeeld:

Eén van je hobby’s is lezen. Solliciteer je naar de functie van bedrijfsmanager bij een kledingwinkel, dan heeft deze hobby geen toegevoegde waarde. Ambieer je echter dezelfde functie bij een boekhandel, dan komt deze hobby uiteraard vooraan te staan.

Positieve associaties met een hobby of interesse

Niet iedere hobby of interesse kan rekenen op positieve associaties. Het is dan ook belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Vraag eventueel aan familie of vrienden welke associaties een bepaalde liefhebberij bij hen oproept. Zelf kun je dit immers wat lastiger beoordelen, want jij vindt dit wel leuk.

Voorbeeld:

Zit je bij de scouting, dan zal vrijwel iedereen dit een leuke hobby vinden. Het roept positieve associaties op. Is je andere hobby echter het houden van gifslangen, dan zorgt dit voor heel andere associaties – die meestal een stuk minder positief zijn.

Beschikking over bepaalde vaardigheden

Voor sommige hobby’s en interesses is het noodzakelijk dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Kijk in hoeverre deze vaardigheden aansluiten op de functie-eisen in de job. Zie je een duidelijke match, dan kun je hier uiteraard je voordeel mee doen.

Voorbeeld:

Voor een hobby als ‘film kijken’ hoef je niet over bijzondere vaardigheden te beschikken. Ben je daarentegen dol op escape rooms, dan zal een recruiter aannemen dat je sterk bent in analytisch denken en goed kunt samenwerken.

Interessant gespreksonderwerp

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek, wil je dat dit prettig en soepel verloopt. Het hebben van een bijzondere hobby of interesse kan het ijs breken en een interessant gespreksonderwerp vormen. Bovendien: als jij kunt vertellen over je passie, kom je enthousiast over en menig recruiter of werkgever wordt hier positief door beïnvloed.

Voorbeeld:

Ook al kun je gepassioneerd vertellen over je hobby ‘musea bezoeken’, je gesprekspartner zal hier een redelijk beeld bij hebben en er wellicht niet naar vragen. Heb je een wat ongewonere hobby, zoals geocaching of line dancing, dan is de kans aanwezig dat het gesprek hierop komt.

Om een goede beslissing te kunnen nemen, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Is mijn hobby of interesse relevant voor de functie waarop ik solliciteer?
  • Wordt mijn hobby of interesse geassocieerd met positieve (karakter)eigenschappen?
  • Maakt mijn hobby of interesse duidelijk dat ik over bepaalde vaardigheden beschik?
  • Kan mijn hobby of interesse als ijsbreker dienen tijdens het eerste sollicitatiegesprek?

Het vermelden van hobby’s en interesses op je cv heeft pas een toegevoegde waarde wanneer je minimaal één van de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden.

Dit is not done wanneer het over hobby’s en interesses gaat

Hobby’s en interesses die niet voldoen aan één van de hierboven genoemde criteria kun je beter niet op je cv zetten. Daarnaast zijn er ook twee andere belangrijke doodzondes waar je rekening mee moet houden wanneer je hobby’s en interesses op je cv wilt vermelden:

  1. Hobby’s en interesses verzinnen. Ga geen dingen verzinnen omdat je denkt dat je hier punten mee scoort op een sollicitatie. Val je door de mand, dan kun je de baan wel op je buik schrijven.
  2. De werkelijkheid wat mooier maken. Het is pas een hobby of je hebt alleen interesse in iets als je het vaker dan één keer doet / hebt gedaan. Noem je jezelf bergbeklimmer, dan is het wel de bedoeling dat je meer klimervaring hebt dan die ene proefles in de klimhal.

Zo vermeld je hobby’s en interesses op je cv

Heb je relevante en/of interessante hobby’s en interesses en wil je deze op je cv vermelden? Dan is het zaak om te weten hoe je dit het beste doet. Onthoud dat hobby’s en interesses veel minder belangrijk zijn dan je personalia, je opleidingen en je werkervaring. Daarom raden we je het volgende aan:

  • Informatie over je hobby’s en interesses plaats je onder personalia, opleidingen en werkervaring (of indien je gebruik maakt van onze cv generator aan de linkerkant van een lay-out die dit ondersteunt)
  • Vermeld maximaal vier hobby’s en/of interesses. Heb je er meer, dan kun je beter een selectie maken van welke het beste passen bij de functie waarnaar je solliciteert
  • Word je cv te lang? Laat hobby’s en interesses dan weg. Het ideale curriculum vitae is niet langer dan 2 A4’tjes

Hobby’s en interesses op je cv vermelden is een goede manier om al in de eerste fase van de sollicitatie iets meer persoonlijke informatie over jezelf te geven. Relevante hobby’s, hobby’s waar specifieke vaardigheden voor nodig zijn en/of hobby’s die positieve associaties oproepen, kunnen in je voordeel werken. Maak hier dus zeker gebruik van – mits het op je cv past!

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.