Nevenactiviteiten op je CV: zo noteer je ze

Nevenactiviteiten op je cv

Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die je naast je baan of opleiding verricht. Je kunt hierbij denken aan zaken als het voorzitterschap van je studentenvereniging, vrijwilligerswerk, het bloggen voor je website en freelance werkzaamheden – om enkele voorbeelden te noemen. Het zijn activiteiten waarmee je kunt laten zien dat je ook op andere manieren belangrijke kennis en ervaring opdoet. En dit is precies waar werkgevers en recruiters in geïnteresseerd zijn.

Informatie over dit soort activiteiten kunnen weleens de doorslag geven om voor jou te kiezen. Vaak is het dus verstandig om ze op je cv te zetten. Deze activiteiten kun je vermelden onder het kopje 'nevenactiviteiten'.

3 voordelen van nevenactiviteiten op je cv

Het vermelden van nevenactiviteiten op je cv dient verschillende doelen:

  • Je laat zien dat je kennis en ervaring hebt opgedaan
  • Je laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent
  • Je laat zien wat jouw persoonlijke keuzes en interesses zijn

Door nevenactiviteiten op je cv te vermelden, creëer je een bepaald beeld van jezelf. Een positief beeld wel te verstaan, want hiermee laat je uiteraard je goede kanten zien. Een recruiter of werkgever zal jouw inzet op andere vlakken zeker weten te waarderen.

Tips voor het vermelden van nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn geen vast onderdeel van een cv, maar het kan zeer nuttig zijn om ze wel te vermelden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het immers een uitstekende manier om jezelf in een goed daglicht te zetten.

Er zijn echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een plekje voor nevenactiviteiten op je cv vrijhoudt:

  • Benoem enkel de nevenactiviteiten die goed aansluiten bij de functie waarnaar je solliciteert
  • Laat informatie waaruit een persoonlijke voorkeur blijkt (zoals politiek, religie, seksualiteit, ideologie, geslacht, burgerlijke staat en leeftijd), achterwege. Uitzondering: is dit juist relevant voor de functie, dan vermeld je het uiteraard wel.
  • Kies niet te veel nevenactiviteiten om een overzichtelijk cv te behouden én om niet de indruk te wekken dat je door alle bijkomstige zaken geen tijd meer hebt voor een baan
  • Vermeld alleen recente nevenactiviteiten van de afgelopen paar jaar. Tenzij een oudere nevenactiviteit relevant is of een toegevoegde waarde heeft voor de functie waarop je wilt solliciteren.

Sommige nevenactiviteiten moeten op je cv

In sommige gevallen is het noodzakelijk en zelfs verplicht om nevenactiviteiten wel op je cv te vermelden. Dit doe je wanneer je een eigen onderneming hebt of als freelancer werkt voor andere bedrijven die concurreren met de organisatie waar je solliciteert. Deze informatie mag je op je cv overigens ook delen onder werkervaring.

Ook wanneer bepaalde nevenactiviteiten botsen met opvattingen binnen het bedrijf waar je wilt gaan werken, is het goed om deze op je cv te vermelden. Het klinkt misschien niet heel erg handig om te doen, maar er wordt wel van je verwacht dat je eerlijk bent over dit soort zaken. Het verzwijgen van deze informatie kan voor nog veel grotere problemen zorgen wanneer je wordt aangenomen en men dit later pas ontdekt.

Het verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s

Het klinkt misschien als één pot nat: nevenactiviteiten en hobby’s. Want zijn het niet allebei dingen die je in je vrije tijd doet? En die je leuk vindt om te doen? Waarom zou je het dan niet allemaal bij elkaar zetten?

Toch zit er wel duidelijk een verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s. Dit is in bijna alle gevallen de verantwoordelijkheid die de activiteit met zich meebrengt. Negen van de tien keer heeft dat namelijk te maken met maatschappelijke betrokkenheid. Stel dat je hobby tennissen is, maar dat je tegelijkertijd ook penningmeester van de vereniging bent waar je tennist. Vermeld dan je penningmeesterschap onder nevenactiviteiten.

Zo zet je nevenactiviteiten goed op je cv

Om indruk te maken met je nevenactiviteiten is het belangrijk dat je ze op de juiste manier op je cv zet. Het gaat om relevante informatie, dus deze wil je vrij hoog op je cv hebben staan. Hoe eerder de recruiter of de werkgever deze informatie leest, hoe beter het is.

De beste plek voor nevenactiviteiten op je cv is meteen onder de drie vaste onderdelen van personalia, opleidingen en werkervaring.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je nevenactiviteiten overzichtelijk te noteren. In veel gevallen is het verstandig om een omgekeerd chronologische volgorde aan te houden: de meest recente activiteiten zet je bovenaan, de oudste komt onderaan te staan.

Vermeld wanneer je de nevenactiviteit uitvoerde en beschrijf de rol die je hierbij had. Sluit de activiteit inhoudelijk goed aan op de functie waarnaar je solliciteert? Geef dan ook een toelichting van je taken en verantwoordelijkheden.

Delen via:

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.

CV maken