Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Wanneer vermeld je wel of niet je stages op je cv?

Stages op je cv zetten

Bij vrijwel de meeste studies is een stage een verplicht onderdeel van de opleiding. Met een stage breng je wat je geleerd hebt in de praktijk, maar het is uiteraard ook een ideale manier om heel wat ervaring op te doen. Tijdens een stage leer je wellicht allerlei vaardigheden en vergaar je kennis die je niet uit de studieboeken kunt halen.


Stages kunnen in sommige gevallen een waardevolle toevoeging zijn aan je cv. Toch zijn er ook situaties te bedenken waarin je stages beter weg kunt laten van je cv. Ze zijn immers niet altijd relevant voor de job waarop je solliciteert en ook moet je eraan denken dat je cv niet te lang wordt. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp stages en wanneer je ze beter wel of beter niet op je cv kunt zetten.


Wanneer vermeld je je stages wel?

Een cv bestaat uit drie vaste onderdelen: je personalia, je opleidingen en je ervaring. Wanneer je net bent afgestudeerd (of bijna klaar bent met je studie), heb je meestal nog geen ruime ervaring. Wellicht heb je wat studentenjobs gehad, maar dit is nog niet genoeg om een werkgever of recruiter te imponeren met jouw opgedane ervaring.


Dit is dan ook precies het moment dat je stages van pas komen. Door je stages op je cv te vermelden, vul je de ruimte onder het kopje ‘ervaring’. Beschrijf per stage duidelijk wat jouw taken waren. Heb je bepaalde resultaten behaald, zoals bijvoorbeeld het implementeren van een bepaald programma of het ontwikkelen van een workshop? Zet dit er dan zeker bij.


Ook als je al over meer ervaring beschikt, kan het de moeite waard zijn om stages op je cv te vermelden. Doe dit wanneer een stage perfect aansluit bij de jobaanbieding waarop je solliciteert. Hiermee heb jij immers een streepje voor op andere kandidaten die niet over zo’n goede match beschikken.


Wanneer vermeld je je stages niet?

De belangrijkste reden om je stages niet op je cv te zetten, is omdat je al over genoeg (relevante) ervaring beschikt om de werkgever of de recruiter te overtuigen van jouw kunde.


Als je al meer dan vijf jaar werkzaam bent, kan het vermelden van stages wat onprofessioneel overkomen. Zeker wanneer de stage weinig raakvlakken heeft met de job waarop je solliciteert, kun je deze beter weglaten. Dat scheelt je ook weer ruimte op je cv – ruimte die je beter kunt besteden aan echt relevante zaken, zoals bijvoorbeeld specifieke vaardigheden of je talenkennis die belangrijk zijn voor je nieuwe job.


Waar plaats je stages op je cv?

Wanneer je hebt besloten dat je stages een waardevolle aanvulling op je cv kunnen zijn, wil je deze uiteraard op de juiste manier vermelden. Dit kan echter op verschillende manieren en het is aan jou om te bepalen wat het meest geschikt is. Je kunt stages vermelden onder:


Het kopje ‘ervaring’

Wanneer je over (bijna) geen ervaring beschikt, is het verstandig om je stages op je cv te plaatsen onder het kopje ervaring. Het was misschien geen ‘echte’ job, maar tijdens je stage doe je wel ervaring op met het werken in een organisatie en leer je meer over de branche waarin je stage liep. Ook deze ervaringen komen je van pas in een volgende job.


Let op: plaats je je stages bij je ervaring, zet er dan wel altijd duidelijk bij dat het om een stage gaat!


Een apart onderdeel ‘stages’

Wanneer je al veel ervaring hebt en meerdere stages hebt gelopen die relevant zijn voor de job waarop je solliciteert, kun je de stages het beste plaatsen onder een apart kopje. Zo blijft je cv overzichtelijk.


Het kopje ‘opleidingen’

Door je stages onder opleidingen te plaatsen, vestig je de minste aandacht erop. Dit doe je wanneer je al over een aanzienlijke ervaring beschikt, maar ook wanneer je opleiding en je stages minder relevant zijn voor de job waarop je solliciteert.


Het juist vermelden van stages

Waar je ook je stages op je cv vermeldt, je wilt wel dat je dit ook op de juiste manier doet. Als eerst noteer je de periode waarin je stage liep. Rechts daarvan komen de naam van het bedrijf en de jobtitel. Zet je je stages onder ervaring of onder opleidingen, zorg er dan voor dat je wel duidelijk vermeldt dat het om een stage ging en niet om een job. Je wilt immers geen verkeerde indruk wekken!

CV voorbeeld piloot, verkeersvlieger of gezagvoerder

CV voorbeeld piloot

In je zoektocht naar een job als piloot moet je uiteraard een piloten cv kunnen overleggen bij een sollicitatie. Jouw cv is de eerste indruk die je achterlaat bij de recruiter of een toekomstige werkg...

Lees verder »
Spaans cv

Spaans cv opstellen

Zon, zee en een relaxte levensstijl zijn de ingrediënten die van Spanje een populair land maken. Zowel voor een ontspannen vakantie als om naar te emigreren. Ook zijn er veel Belgische studenten te vi...

Lees verder »
CV manager, teamleider, leidinggevende

CV voorbeeld manager

Iemand die carrière wil maken als manager, teamleider of leidinggevende heeft tijdens zijn sollicitatie een sterk cv nodig. Een gedegen curriculum vitae toont namelijk aan dat jij van aanpakken weet,...

Lees verder »