Talen op je CV vermelden: Deel je talenkennis

Talen op je cv vermelden

Het lijkt niet altijd relevant om talen op je cv op te nemen. Zeker bij functies waar talenkennis niet direct een rol speelt, kun je twijfelen of je dit dan wel op je cv moet zetten. Toch adviseren wij je om talen wél op je cv te vermelden. In dit artikel gaan we in op de voordelen die het je kan opleveren wanneer je je talenkennis op je cv vermeld. Ook leggen we uit hoe je dit op de juiste manier doet. Bij het vermelden van je talenkennis is het namelijk ook gebruikelijk om je niveau aan te geven.

4 redenen om talen op je cv te zetten

Je talenkennis verdient een plekje op je cv. Dit zijn 4 goede redenen om hiervoor absoluut ruimte te maken op je cv:

  1. In de vacature wordt specifiek om kennis van een bepaalde taal (of meerdere) gevraagd
  2. Je ambieert een baan in een internationale omgeving en/of contacten met het buitenland gaan tot je werkzaamheden behoren
  3. Het geeft inzicht in jouw capaciteiten en in je talenten – een werkgever of recruiter kan op basis van je talenkennis eventuele doorgroeimogelijkheden beoordelen
  4. Is het Nederlands je moedertaal, maar heb je een buitenlandse achternaam, dan laat je met een overzicht van je talenkennis zien dat je het Nederlands goed beheerst – dit om negatieve vooroordelen te voorkomen

1 reden om talen niet op je cv te zetten

Ondanks alle goede argumenten om talen op je cv te zetten, is er ook één goede reden om dit niet te doen. Het vermelden van je talenkennis is immers niet verplicht, maar – zoals je hierboven kon lezen – wel bijna altijd van toegevoegde waarde. Dit is de enige reden waarom je talen niet op je cv zou willen zetten:

Je beheerst echt geen enkele andere taal dan het Nederlands.

in dat geval vestig je hiermee juist de aandacht van de werkgever of de recruiter op je gebrek aan talenkennis. Niet handig dus, aangezien je op je cv alleen je positieve eigenschappen en je kennis en vaardigheden wil presenteren.

Je talenkennis op je cv

In vrijwel de meeste gevallen zal je tot de conclusie komen dat talen niet op je cv mogen ontbreken. Dan is het dus belangrijk, dat je je talenkennis op een overzichtelijke wijze weergeeft. Enkel vermelden dat je een bepaalde taal beheerst, is niet voldoende. Een recruiter of werkgever wil nog veel meer van jou weten. In hoeverre je een taal beheerst, is ook belangrijke informatie.

Er zijn verschillende manieren om je talenkennis op je cv te vermelden. Gebruik je de cv generator op deze website, dan kun je per taal aangeven of het je moedertaal is of dat je deze vloeiend, goed of redelijk beheerst. Dit geeft meteen een goed beeld van jouw taalniveau.

Uiteraard kun je deze methode ook gebruiken wanneer je je cv met een tekstverwerker maakt. In dat geval is het ook mogelijk om een tabel te maken, waarbij je achter iedere taal een veld voor spreek-, lees- en schrijfvaardigheid opneemt en per vaardigheid aangeeft hoe goed je de taal beheerst.

Zo vermeld je je taalniveau

Zoals je al kon lezen, is het belangrijk dat je per taal aangeeft op welk niveau je deze beheerst. Hiervoor zijn twee verschillende mogelijkheden: met de standaardterminologie voor taalvaardigheid en met de internationale standaarden voor taalvaardigheid.

Standaardterminologie voor taalvaardigheid

In Nederland en België worden de volgende woorden gebruikt om je taalvaardigheid mee aan te geven:

  • Moedertaal
  • Vloeiend
  • Uitstekend
  • Goed
  • Redelijk
  • Matig

Maar let op: op je cv vermeld je eigenlijk nooit talen die je minder dan ‘redelijk’ beheerst. Je wilt immers een positief beeld van je talenkennis schetsen.

Internationale standaarden voor taalvaardigheid

Je kunt ook de internationale standaarden voor taalvaardigheid gebruiken. Deze Common European Framework of Reference (CEFR) is een standaard die ontwikkeld is door de Raad van Europa en die wereldwijd gebruikt wordt voor het indexeren van taalvaardigheidsniveaus. Er zijn zes basisniveaus:

  • A-Niveau: Basisgebruiker
    • A1: Volledige beginner
    • A2: Beginner
  • B-Niveau: Onafhankelijke gebruiker
    • B1: Half gevorderd
    • B2: Gevorderd
  • C-Niveau: Vaardige gebruiker
    • C1: Vergevorderd
    • C2: (Bijna) moedertaal

Gouden tips voor talen op je cv

Je weet nu hoe je je talenkennis op de juiste manier op je cv presenteert. Het is echter ook goed om te weten wat je vooral wel en vooral niet moet doen als je talen op je cv vermeldt. Dit zijn onze vier gouden tips:

Lieg niet over je talenkennis

Liegen op je cv is absoluut not done. Maak je talenkennis dus ook niet mooier dan deze eigenlijk is. Wees eerlijk en schrijf niet dat je vloeiend Duits spreekt terwijl dit helemaal niet zo is. Het is voor een recruiter of werkgever heel makkelijk om tijdens het eerste gesprek te controleren of je de taal werkelijk zo goed beheerst als je schreef. Heb je hierover gelogen, dan kun je de baan wel op je buik schrijven.

Zet je moedertaal bovenaan

Je wilt een goede indruk maken met je cv, dus relevante informatie en interessante vaardigheden zet je zo ver mogelijk bovenaan. Dat geldt ook voor de talen die je het beste beheerst. Deze komen bovenaan in het overzicht met je talenkennis te staan.

Doe een talentest

Zoals je hebt kunnen lezen, vinden recruiters en werkgevers het fijn als jij je taalniveau op je cv kunt aangeven. Maar hoe bepaal je eigenlijk hoe goed je bent in een taal? Je kunt een (online) talentest doen om je niveau te bepalen. Bijkomend voordeel: door dit te vermelden op je cv, lever je meteen het bewijs van jouw kennis.

Zet talencursussen op je cv

Heb je een talencursus gevolgd? Maak hier dan gerust melding van op je cv. Het is niet alleen een goede indicator van jouw taalniveau, maar het laat ook zien dat jij de moeite neemt / hebt genomen om actief een andere taal te leren.

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.