Hard skills: wat zijn hard skills en hoe ontwikkel

Vaardigheden op je cv vermelden: zo pak je het aan

Je cv is een overzicht van je persoonlijke gegevens, de opleidingen die je hebt gevolgd en de werkervaring die je hebt. Dit zijn belangrijke gegevens voor een recruiter of werkgever, maar er is nog meer informatie waarmee je de lezer van je cv kunt overtuigen dat jij echt de ideale kandidaat bent voor de functie. Jouw vaardigheden zijn hier een goed voorbeeld van.

Je vermeldt je vaardigheden op je cv wanneer deze belangrijk zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Zo ziet de werkgever of de recruiter dat jij inderdaad over de juiste competenties beschikt die nodig zijn voor de baan. Dit werkt uiteraard in jouw voordeel: wanneer andere sollicitanten deze vaardigheden niet op hun cv hebben staan, heb jij al snel een streepje voor!

Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe je slim gebruik kunt maken van vaardigheden op je cv. In dit artikel lees je welke vaardigheden vaak interessant zijn om te vermelden en uiteraard ook hoe je dit dan op de juiste manier doet.

Welke vaardigheden komen op je cv?

Als we het hebben over vaardigheden op je cv, hebben we het over zaken zoals je computervaardigheden, je ervaring met het besturen van een heftruck of je SEO-kennis. Dit soort vaardigheden worden ook wel de ‘hard skills’ genoemd en het kenmerk hiervan is dat ze meetbaar zijn. Het gaat om vakinhoudelijke kennis en expertise.

Computervaardigheden

In veel gevallen is het interessant om computervaardigheden op je cv te vermelden. Ook al behoort computerwerk niet tot de hoofdwerkzaamheden – je solliciteert bijvoorbeeld naar de functie van medewerker in een kinderdagverblijf – bij verreweg de meeste beroepen zal je geregeld gebruik moeten maken van de computer. Al is het maar om de administratie bij te houden of met een urenregistratieprogramma overweg te kunnen.

Denk bij het benoemen van je computervaardigheden op je cv aan (bijvoorbeeld) de volgende mogelijkheden:

  • MS office
  • HTML / CSS
  • SPSS
  • Photoshop

Beroepsspecifieke vaardigheden

Veel functies vragen om beroepsspecifieke vaardigheden. Beschik je over deze relevante vaardigheden, dan zet je ze zeker op je cv. Dit zijn enkele voorbeelden van beroepsspecifieke vaardigheden:

  • SEO-kennis
  • Heftruck besturen
  • Stuken
  • Programmeertalen
  • Specifieke software

Wil je jouw kennis van talen delen of laten weten dat je over een rijbewijs (of meerdere) beschikt, omdat dit ook relevant is voor de functie waarop je solliciteert? Zet dit dan niet onder vaardigheden. Je talenkennis en je rijbewijs vermeld je elders op je cv.

Hoe zit het met persoonlijke eigenschappen?

Uiteraard beschik je niet alleen over vaardigheden die je hebt verkregen door jezelf dingen aan te leren. Je hebt ook persoonlijke vaardigheden. Het lijkt dus logisch dat deze eigenschappen ook op je cv komen te staan.

Die aanname is inderdaad juist, maar persoonlijke eigenschappen komen niet bij vaardigheden op je cv te staan. Hier kun je een apart kopje voor aanmaken. Hierdoor is het voor werkgevers en recruiters extra duidelijk welke vaardigheden jij jezelf eigen hebt gemaakt en welke vaardigheden iets over jouw karakter zeggen.

Hoe je je persoonlijke eigenschappen precies op je cv vermeldt, lees je in dit artikel.

Functioneel cv

Vaardigheden kunnen een belangrijke rol spelen op je cv. Sterker nog: je kunt je vaardigheden ook als belangrijkste onderdeel van je cv maken. Dit noemen we een functioneel cv.

In een vaardigheden cv leg je de nadruk op je vaardigheden en competenties. In sommige situaties is het aantrekkelijker om voor een vaardigheden cv te kiezen dan voor een gebruikelijker teruglopend chronologisch cv. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je nog niet over veel werkervaring beschikt. Ook wanneer je een gat in je cv hebt, kan het een aanrader zijn om te focussen op je vaardigheden.

Dit is hoe je vaardigheden op je cv vermeldt

Zoals je hebt kunnen lezen, is het vaak verstandig om je vaardigheden op je cv te zetten – mits ze uiteraard goed aansluiten bij de functieomschrijving. Het is echter niet verplicht. Wanneer jij vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft om je capaciteiten te vermelden, mag je ze ook weglaten.

Kies je ervoor om je vaardigheden wel op je cv te vermelden, dan wil je dit op de juiste manier doen. Daarom geven we je tot slot nog 3 tips voor het vermelden van je vaardigheden op je cv:

1. Gebruik voorbeelden

Zorg ervoor dat je vaardigheden geen loze betekenis krijgen. Dit voorkom je door voorbeelden te noemen. Hiermee laat je zien dat jij inderdaad over deze vaardigheden beschikt. Noem bijvoorbeeld feiten en voorbeelden uit praktijksituaties.

2. Kwantificeer je vaardigheden

Een andere manier om je vaardigheden tot de verbeelding te laten spreken, is door ze een waarde te geven. Werk met een schaalverdeling van vijf punten waarmee je aangeeft hoe goed je deze vaardigheid beheerst. Let wel op dat je ze niet allemaal het maximaal aantal punten geeft, want dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Met onze cv generator kun je je vaardigheden eenvoudig kwantificeren.

3. Noem niet te veel vaardigheden

Het is uiteraard aantrekkelijk om veel vaardigheden op je cv te zetten. Toch moet je niet al te hard van stapel lopen. Je maakt de meeste indruk met drie tot zes vaardigheden op je cv. Worden het er meer, dan bestaat de kans dat ze aan betekenis gaan verliezen. Bovendien maak je meer indruk wanneer je alleen je beste vaardigheden noemt.

Delen via:

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.

CV maken